NejRecept.cz Sladká jídla Koblihy Nadýchané domácí koblihy plněné před smažením.
Nadýchané domácí koblihy plněné před smažením.
Recept Nadýchané domácí koblihy plněné před smažením.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Domácí koblihy – dokonalý oběd i sytější dezert. Doma jsme dostali chuť na něco sladkého, proto jsem vytáhla svůj zápisník, ve kterém jsem věděla, že mám ukrytý recept na to nejlepší kynuté těsto. Během několika minut jsem ho měla hotové i naplněné a mohla jsem se pustit do smažení.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   8.2.2025

Nadýchané domácí koblihy plněné před smažením.

Domácí koblihy – dokonalý oběd i sytější dezert. Doma jsme dostali chuť na něco sladkého, proto jsem vytáhla svůj zápisník, ve kterém jsem věděla, že mám ukrytý recept na to nejlepší kynuté těsto. Během několika minut jsem ho měla hotové i naplněné a mohla jsem se pustit do smažení.

30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
350 ml
mléko
10 g
sušené droždí
750 g
hladká mouka
30 g
cukr
1 lžička
sůl
2 lžíce
rum
podle potřeby
citrónová kůra
podle potřeby
pomerančová kůra
2 ks
vejce
3 ks
žloutky
100 g
máslo
podle potřeby
džem
podle potřeby
olej
podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Domácí koblihy patří k těm nejtradičnějším pokrmům, které doma připravujeme. Po lednu plném zdravých receptů, kdy jsme se snažili trochu pročistit organismus a shodit vánoční kila, je únor ideální i na sytější pochoutky. Pokud máte na něco takového chuť i vy, vyzkoušejte tento recept.

  1. Mléko zahřejeme a přidáme do něj sušené droždí. Pokud ho nemáme, můžeme ho nahradit 30 g čerstvého.
  2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme kvásek, cukr, sůl, rum, kůru z citrónu a pomeranče, vejce, žloutky a vše spojíme. Pomoci si můžeme kuchyňským robotem.
  3. Během hnětení postupně přidáváme rozpuštěné máslo. Hotové těsto zakryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme kynout alespoň hodinu.
  4. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený pracovní stůl, prohněteme a vyválíme na tloušťku 1 cm. Poté začneme vykrajovat kolečka o průměru 7 cm. Jejich počet musí být sudý, protože je budeme spojovat.
  5. Polovinu koleček naplníme džemem podle chuti, okraje potřeme vodou a přiklopíme nenaplněnými kolečky. Kraje přimáčkneme a aby měly koblihy hezký tvar, vezmeme vykrajovátko a kraje odstraníme. Takto připravené koblihy pokládáme na plech vyložený pečicím papírem (aby se nepřilepily ke dnu) a necháme je odpočívat ještě 45 minut.
  6. Do hrnce nalijeme větší množství oleje a zahřejeme ho na teplotu 175 °C. Jakmile je horký, postupně do něj vkládáme koblihy, které smažíme 2 minuty z obou stran. Hotové koblihy vyjmeme pomocí síta a umístíme je na plech nebo tác vyložený ubrouskem, který vsákne přebytečný olej.

Koblihy posypte moučkovým cukrem a můžete podávat. Nejlépe chutnají čerstvé, krátce po přípravě. Na plnění můžete použít jakýkoliv džem podle svých preferencí. Ideální jsou druhy z kyselejšího ovoce, které mají výraznou chuť.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář