NejRecept.cz Sladká jídla Ovocné knedlíky Nadýchané jahodové kynuté knedlíčky se sádlem
Nadýchané jahodové kynuté knedlíčky se sádlem
Recept Nadýchané jahodové kynuté knedlíčky se sádlem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Rychlé a velmi chutné kynuté ovocné knedlíčky potěší každého milovníka sladkého. Já jsem je nedávno dělala k obědu, když se mi doma objevilo víc jahod a nevěděla jsem, jak je rychle zpracovat. Všechny se okamžitě snědly a měly velký úspěch. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.5.2025

Nadýchané jahodové kynuté knedlíčky se sádlem

Rychlé a velmi chutné kynuté ovocné knedlíčky potěší každého milovníka sladkého. Já jsem je nedávno dělala k obědu, když se mi doma objevilo víc jahod a nevěděla jsem, jak je rychle zpracovat. Všechny se okamžitě snědly a měly velký úspěch. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny
500 g
polohrubá mouka
1 ks
vejce
3/4 kostky
droždí
špetka
sůl
250 ml
teplé mléko
1 lžíce
olej
1 lžíce
rozpuštěné sádlo
1 lžíce
krystalový cukr
podle potřeby
jahody nebo jiné ovoce
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Ovocné kynuté knedlíčky můžete podávat jako hlavní chod nebo menší dezert po dobrém obědě. Plnit se dají čímkoli. Kromě čerstvého ovoce můžete použít i mražené. Případně zvolte domácí marmeládu či dokonce Nutellu.

  1. Mléko ohřejeme, přidáme do něj cukr, lžičku mouky, rozdrobíme droždí a počkáme, dokud nevznikne kvásek.
  2. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám (kromě ovoce) a vypracujeme těsto, které necháme přibližně hodinu kynout.
  3. Z těsta tvoříme knedlíčky, které plníme jahodami nebo jiným ovocem. Hotové přikryjeme utěrkou a necháme ještě alespoň 15 minut dokynout.
  4. Knedlíčky připravujeme nad párou – do hrnce dáme vodu, pařáček potřený olejem nebo vyložený pečicím papírem, na který položíme knedlíčky a vaříme v páře 10 až 11 minut. Doba vaření závisí na velikosti knedlíčků. Jeden vždy po uvaření rozkrojím, abych se ujistila, že je hotový.
  5. Po vyjmutí knedlíčky propíchneme jehlicí, aby unikla přebytečná pára, a můžeme podávat.

Knedlíčky jsem se sádlem dělala už několikrát a opravdu nemají chybu. Jsou nadýchané a velmi dobré. Před podáváním je můžete přelít máslem nebo trochou sádla a posypat libovolnou posypkou – vhodný je například moučkový cukr, hrudkovitý tvaroh, kakao, mák nebo Granko. Pokud byste chtěli knedlíčky plnit džemem, vyzkoušejte připravit tento jahodový bez chemie.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář