NejRecept.cz Dezerty Koláče Nadýchané mandlové řezy se šlehačkou. Rychlý dezert, který stihnete i těsně před Velikonocemi.
Nadýchané mandlové řezy se šlehačkou. Rychlý dezert, který stihnete i těsně před Velikonocemi.
Recept Nadýchané mandlové řezy se šlehačkou. Rychlý dezert, který stihnete i těsně před Velikonocemi.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Tento mandlový koláč je jako stvořený na Velikonoce. Nadýchané těsto perfektně doplňuje jemný sladký krém a plátky mandlí. Máte tak jistotu, že zachutná úplně každému hostovi. Navíc jeho příprava není vůbec náročná. Zvládnete ho upéct i pár dní před svátky.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   14.4.2025

Nadýchané mandlové řezy se šlehačkou. Rychlý dezert, který stihnete i těsně před Velikonocemi.

Tento mandlový koláč je jako stvořený na Velikonoce. Nadýchané těsto perfektně doplňuje jemný sladký krém a plátky mandlí. Máte tak jistotu, že zachutná úplně každému hostovi. Navíc jeho příprava není vůbec náročná. Zvládnete ho upéct i pár dní před svátky.

20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

250 g
máslo
130 g
krystalový cukr
10 g
vanilkový cukr
4 ks
vejce
170 g
hladká mouka
1 lžička
prášek do pečiva
50 ml
mléko
2 špetky
sůl
200 g
moučkový cukr
100 g
mandlové plátky

Krém:

100 g
bílá čokoláda
64 g
smetana v prášku
250 ml
mléko
250 g
mascarpone nebo tvaroh
2 lžičky
vanilkový extrakt
50 g
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Kromě tradičních koláčů a sladkostí, jako je mazanec či jidáše, připravuji často na Velikonoce i různé jiné zákusky, kterými pokaždé překvapím hosty. Mezi ně patří tento mandlový koláč se smetanovým krémem, který je nadýchaný a lehký. Můžete ho proto klidně naservírovat i po sytějším obědě.

  1. Do mísy dáme změklé máslo, krystalový a vanilkový cukr a vše důkladně vyšleháme.
  2. Následně přidáme postupně žloutky, prosejeme mouku s práškem do pečiva a přilijeme mléko. Vše vyšleháme mixérem.
  3. Hotové těsto rozetřeme na plech o rozměrech 34 x 28 cm, který jsme vyložili pečicím papírem.
  4. V druhé míse vyšleháme bílky se solí a postupně přidáváme moučkový cukr. Do vyšlehaného sněhu přidáme 80 g mandlových plátků a opatrně je zapracujeme.
  5. Takto připravený sníh naneseme na těsto, opatrně ho rozetřeme, posypeme zbylými mandlovými plátky a vložíme do trouby. Pečeme 35 až 40 minut při teplotě 170 až 180 stupňů.
  6. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Necháme ji chvíli vychladnout.
  7. Smetanu v prášku rozmícháme v mléce a vyšleháme do tuha. Místo práškové můžete použít i 250 ml klasické smetany.
  8. V míse vyšleháme mascarpone nebo tvaroh s vanilkovým extraktem, moučkovým cukrem a rozpuštěnou bílou čokoládou. Následně ručně přimícháme vyšlehanou smetanu.
  9. Těsto podélně rozkrojíme na polovinu. Na jednu naneseme krém a druhou koláč přiklopíme. Takto připravený ho vložíme do lednice na 2 hodiny.

Ztuhlý koláč nakrájíme na menší kousky a podáváme. Výborný je nejen na velikonoční svátky, ale i na různé oslavy či posezení s blízkými. Aby vám však vydržel několik dní a krém se neroztekl, nezapomeňte ho skladovat v lednici.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář