NejRecept.cz Dezerty Koláče Nadýchané sladké housky s cukrovým posypem. Tradiční velikonoční pečivo pocházející z Chorvatska.
Nadýchané sladké housky s cukrovým posypem. Tradiční velikonoční pečivo pocházející z Chorvatska.
Recept Nadýchané sladké housky s cukrovým posypem. Tradiční velikonoční pečivo pocházející z Chorvatska.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Tyto sladké housky jsou jako stvořené pro Velikonoce. Recept je rychlý, jednoduchý a vystačíte si na něj s několika základními surovinami. Toto pečivo doma připravujeme pravidelně. Často i mimo velikonoční svátky. Dokonalé je zejména ke snídani a svačině. Určitě vyzkoušejte.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   28.3.2025

Nadýchané sladké housky s cukrovým posypem. Tradiční velikonoční pečivo pocházející z Chorvatska.

Tyto sladké housky jsou jako stvořené pro Velikonoce. Recept je rychlý, jednoduchý a vystačíte si na něj s několika základními surovinami. Toto pečivo doma připravujeme pravidelně. Často i mimo velikonoční svátky. Dokonalé je zejména ke snídani a svačině. Určitě vyzkoušejte.

45 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Kvásek:

20 g
čerstvé droždí
1 lžíce
krystalový cukr
1 lžíce
hladká mouka
150 ml
vlažné mléko

Těsto:

125 g
máslo
5 ks
vejce
160 g
krystalový cukr
20 g
vanilkový cukr
820 g
hladká mouka
1/2 lžičky
sůl
podle potřeby
citrónová kůra
podle potřeby
pomerančová kůra
1 lžička
rumové aroma

Dále:

podle potřeby
olej
2 ks
žloutek
podle potřeby
hrubozrnný cukr
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Velikonoce se neobejdou bez pečení různých dobrot. Jednou z nich je tento sladký chlebíček, který můžete konzumovat samostatně nebo s džemem či dokonce čokoládovou pomazánkou. Já mám nejraději tento meruňkový džem, který má příjemnou sladkokyselou chuť.

  1. Droždí rozdrobíme, přidáme k němu krystalový cukr, hladkou mouku a vše zalijeme vlažným mlékem. Promícháme a necháme odpočívat přibližně 10 minut. Pokud byste neměli čerstvé droždí, můžete ho nahradit 5 g sušeného.
  2. Vejce vyšleháme s krystalovým a vanilkovým cukrem. Do směsi přidáme 500 g mouky, kvásek, sůl, citronovou a pomerančovou kůru a začneme hníst.
  3. Během hnětení přidáme do těsta rumové aroma a postupně přidáváme přibližně 250 g mouky.
  4. Když mouku zapracujeme, přidáme ještě rozpuštěné máslo.
  5. Těsto přeložíme na pracovní plochu, kterou jsme posypali hladkou moukou (já jsem použila okolo 60 až 70 g). Ručně ho propracujeme a vložíme do mísy, kterou jsme vymazali olejem. Povrch těsta ještě mírně pokapeme olejem, mísu zakryjeme fólií a utěrkou a na 30 až 40 minut odložíme na teplé místo kynout.
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné části. Všechny vypracujeme do kuličky a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Zde je znovu zakryjeme fólií a utěrkou a necháme odpočívat 50 minut.
  7. Povrch těsta potřeme žloutkem a posypeme krystalovým cukrem s většími zrny.
  8. Navrch uděláme zářezy a vložíme do trouby.
  9. Pečeme 20 minut při teplotě 170 °C. Následně navrch umístíme pečicí papír a pečeme dalších 10 minut při teplotě 180 až 190 °C.

Sladké velikonoční housky můžete jíst ještě teplé nebo poté, co vychladnou. Uvnitř jsou měkké jako obláček, přičemž povrch je křupavý. Chtěli byste si připravit ještě nějaké velikonoční dobroty? Vyzkoušejte například tyto nadýchané velikonoční jidáše.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář