NejRecept.cz Těsta Kynuté Nadýchané smažené koblihy s džemem.
Nadýchané smažené koblihy s džemem.
Recept Nadýchané smažené koblihy s džemem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Nikuš Domankušová

Jemné a měkké jako obláček. Přesně takové jsou tyto koblihy, které jsem nedávno dělala. Jejich příprava je rychlá, takže kvůli nim nemusíte trávit dlouhý čas v kuchyni. Pokud patříte k milovníkům sladkých jídel, určitě vyzkoušejte. Stojí za to. Autor: Nikuš Domankušová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   19.4.2025

Nadýchané smažené koblihy s džemem.

Jemné a měkké jako obláček. Přesně takové jsou tyto koblihy, které jsem nedávno dělala. Jejich příprava je rychlá, takže kvůli nim nemusíte trávit dlouhý čas v kuchyni. Pokud patříte k milovníkům sladkých jídel, určitě vyzkoušejte. Stojí za to. Autor: Nikuš Domankušová

30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
5 lžic
krupicový cukr
2 ks
vejce
300 ml
mléko
1/2 kostky
droždí
podle potřeby
olej
špetka
sůl

Dále:

podle potřeby
olej (na smažení)
podle potřeby
džem
podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Koblihy jsou pokrmem, který nedělám často, ale když se pro ně rozhodnu, vždy je připravuji podle tohoto receptu. Těsto je nadýchané a velmi dobré i druhý den. Kromě toho je velkým plusem také to, že se s ním skvěle pracuje.

  1. Mléko ohřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, rozdrobíme droždí a počkáme, až vzejde kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do mísy a vypracujeme pevné těsto, které necháme vykynout.
  3. Když těsto vykyne, vyválíme ho a pomocí sklenice nebo vykrajovátka začneme vykrajovat koblihy.
  4. Do koblih uděláme menší důlek a smažíme je v horkém oleji dozlatova.
  5. Osmažené koblihy dáme na utěrku, která vsákne přebytečný olej. Následně je naplníme džemem podle chuti – já mám nejraději kyselejší druhy, například tento rybízový. Před podáváním koblihy ještě posypeme moučkovým cukrem a máme hotovo.

Koblihy jsou nejlepší v den smažení, kdy jsou uvnitř nadýchané a zvenku mírně křupavé. Pokud byste nechtěli dělat klasické smažené, můžete vyzkoušet i tyto pečené v troubě.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář