NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Nadýchaný a šťavnatý kefírový korpus na dort.
Nadýchaný a šťavnatý kefírový korpus na dort.
Recept Nadýchaný a šťavnatý kefírový korpus na dort.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Babička měla nedávno narozeniny, tak jsem vyzkoušela připravit kefírový korpus, který jsem následně naplnila mascarpone krémem a ozdobila rozpuštěnou čokoládou a jemnými hoblinkami. Výsledek si každý zamiloval a hned si žádal přídavek. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.2.2025

Nadýchaný a šťavnatý kefírový korpus na dort.

Babička měla nedávno narozeniny, tak jsem vyzkoušela připravit kefírový korpus, který jsem následně naplnila mascarpone krémem a ozdobila rozpuštěnou čokoládou a jemnými hoblinkami. Výsledek si každý zamiloval a hned si žádal přídavek. Autor: Jana Jančíková

15 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny
400 g
polohrubá mouka
3 – 4 lžíce
krupicový cukr
3 lžíce
kakao
2 ks
vejce
500 ml
kefír
2 lžičky
jedlá soda
3 lžíce
med
kapka
rum
120 g
máslo
120 ml
olej
Postup receptu
Vytisknout
15 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Kefírový korpus je na rozdíl od toho tradičního vláčnější, nadýchanější a šťavnatější. Velmi dobře se s ním pracuje a naplnit ho můžete čímkoliv – máslovým či tvarohovým krémem, čokoládou, džemem, Nutellou nebo kombinací několika zmíněných variant.

  1. Do mísy nasypeme mouku, kakao a jedlou sodu a vše promícháme.
  2. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem. Když se cukr rozpustí, za stálého míchání postupně přidáváme kefír, med, rum, rozpuštěné máslo a olej.
  3. Suché ingredience vmícháme po částech k mokrým. Takto vzniklé těsto nalijeme do formy o průměru 26 cm, kterou jsme vyložili pečicím papírem, a pečeme při teplotě 170 °C přibližně 40 minut – hlídáme.
  4. Hotový korpus necháme vychladnout a poté ho naplníme podle chuti.

Já jsem na plnění použila mascarpone krém, který jsem připravila z mascarpone, 33 % šlehačky a rozpuštěné čokolády. Dort jsem nakonec ozdobila ještě hoblinkami čokolády a čokoládou stékající po bocích.

 

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář