NejRecept.cz Dezerty Koláče Nadýchaný cuketový perník s čokoládovou polevou
Nadýchaný cuketový perník s čokoládovou polevou
Recept Nadýchaný cuketový perník s čokoládovou polevou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Perník dělám pravidelně. Milují ho všichni členové naší rodiny – jak dospělí, tak i děti. Na zahradě mám však aktuálně hodně cukety, proto jsem se rozhodla klasický recept mírně ozvláštnit a tuto zeleninu do něj nastrouhat. Výsledek byl více než dokonalý. Tak šťavnatý perník jsem ještě nejedla.

siky.silvia siky.silvia    ·   5.7.2025

Nadýchaný cuketový perník s čokoládovou polevou

Perník dělám pravidelně. Milují ho všichni členové naší rodiny – jak dospělí, tak i děti. Na zahradě mám však aktuálně hodně cukety, proto jsem se rozhodla klasický recept mírně ozvláštnit a tuto zeleninu do něj nastrouhat. Výsledek byl více než dokonalý. Tak šťavnatý perník jsem ještě nejedla.

20 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

350 g
polohrubá mouka
500 g
nastrouhaná cuketa
150 g
cukr
250 ml
smetanový jogurt nebo zakysaná smetana
3 ks
vejce
150 ml
olej
3 lžíce
kakao
1 lžička
perníkové koření
1 lžička
mletá skořice
1 lžička
jedlá soda
1 bal.
kypřicí prášek do perníku

Na potření:

podle chuti
džem

Poleva:

200 ml
šlehačková smetana
300 g
čokoláda
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Čokoládový perník dělám obvykle podle tohoto jednoduchého a rychlého receptu. Jelikož se nám však urodilo hodně cukety, rozhodla jsem se trochu zaexperimentovat. Poměr surovin jsem změnila. Některé jsem úplně vynechala, jiné přidala a mohu říct, že na výsledek jsem velmi hrdá. Lepší perník jsem už dávno nejedla.

  1. Vejce důkladně vyšleháme s cukrem a následně začneme postupně přidávat cuketu, kterou jsme očistili, oloupali, nastrouhali a lehce vyždímali. Dále přidáme jogurt nebo zakysanou smetanu, olej a mouku smíchanou s kakaem, perníkovým kořením, skořicí, sodou a kypřicím práškem do perníku.
  2. Připravené těsto vlijeme do plechu, který jsme buď vyložili pečicím papírem, nebo ho vymazali a vysypali moukou. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme přibližně 30 minut.
  3. Upečený perník propícháme párátkem nebo špejlí, ještě za horka ho potřeme džemem a necháme vychladnout.
  4. Vrchní část vychladlého cuketového perníku polijeme polevou a můžeme ozdobit také ořechy, ovocem nebo čímkoli jiným podle vlastní chuti.
  5. Poleva: Smetanu nalijeme do rendlíku a přivedeme k varu. Následně ji odstavíme, nalámeme do ní čokoládu a mícháme, dokud se úplně nerozpustí.

Cuketový perník je krásně nadýchaný a šťavnatý nejen krátce po upečení, ale i druhý či třetí den. Pokud nechcete, aby byl příliš sladký, potřete ho kyselejším džemem. Výborný je například tento z rybízu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář