NejRecept.cz Přílohy Rýže Na sladko Nadýchaný rýžový nákyp se sněhovou čepičkou.
Nadýchaný rýžový nákyp se sněhovou čepičkou.
Recept Nadýchaný rýžový nákyp se sněhovou čepičkou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Dokonalý sladký oběd nebo dezert, který si rozhodně zamilujete. Nikdy by mě nenapadlo, že tohle jídlo budu někdy jíst, natož vařit. A přece se mi nedávno objevilo v kuchyni a následně i na talíři. Nákyp jsem připravila tak, aby byl šťavnatý, sladký a všem nám doma chutnal.

siky.silvia siky.silvia    ·   10.4.2025

Nadýchaný rýžový nákyp se sněhovou čepičkou.

Dokonalý sladký oběd nebo dezert, který si rozhodně zamilujete. Nikdy by mě nenapadlo, že tohle jídlo budu někdy jíst, natož vařit. A přece se mi nedávno objevilo v kuchyni a následně i na talíři. Nákyp jsem připravila tak, aby byl šťavnatý, sladký a všem nám doma chutnal.

30 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny
350 g
kulatozrnná rýže
1 l
mléko
špetka
sůl
60 g
krystalový cukr
2 bal.
vanilkový cukr
25 g
máslo
4 ks
vejce
podle potřeby
strouhanka
podle chuti
kompot
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Rýžový nákyp je jídlo, které buď milujete, nebo nesnášíte. U nás doma se často nedělá, ale když na něj dostaneme chuť, obvykle používám tento recept, díky kterému je výsledný pokrm sladký, nadýchaný a dokonale šťavnatý.

  1. Rýži propláchneme a vložíme ji do hrnce. Zalijeme polovinou mléka a jemně osolíme. Za stálého míchání vaříme a postupně doléváme zbytek mléka.
  2. Rýže na nákyp by měla být těsně před dovařením – ne rozvařená, raději mírně tvrdší. Odstavíme ji a necháme mírně vychladnout.
  3. Do vlažné rýže vmícháme máslo, žloutky a cukr. Důkladně promícháme. Následně opatrně přimícháme i 2/3 sněhu z bílků.
  4. Polovinu nákypu vlijeme na plech, který jsme vymazali máslem a vysypali strouhankou. Položíme na něj ovoce a naneseme druhou část rýže. Takto připravené vložíme do trouby a pečeme 30 až 35 minut při teplotě 180 stupňů.
  5. Když si všimneme, že okraje začínají hnědnout a oddělovat se od kraje, navrch naneseme sníh, který nám zbyl, troubu vypneme a necháme chvíli sníh usušit.

Hotový rýžový nákyp podáváme ještě teplý. Já ho vždy přeliji šťávou z kompotu a posypu moučkovým cukrem. To, jaké ovoce do nákypu použijete, je na vás. Já jsem zvolila broskve a třešně, ale výborné jsou i švestky, které dělám podle tohoto receptu, jahody nebo meruňky.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář