NejRecept.cz Dezerty Koláče Nadýchaný švestkový koláč s bohatou sněhovou čepicí.
Nadýchaný švestkový koláč s bohatou sněhovou čepicí.
Recept Nadýchaný švestkový koláč s bohatou sněhovou čepicí.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Milujete šťavnaté švestkové koláče, ale chtěli byste tento dezert nějakým způsobem oživit? Vyzkoušejte na něj navrstvit sněhovou čepici, díky které je nadýchaný a vláčný.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   14.10.2024

Nadýchaný švestkový koláč s bohatou sněhovou čepicí.

Milujete šťavnaté švestkové koláče, ale chtěli byste tento dezert nějakým způsobem oživit? Vyzkoušejte na něj navrstvit sněhovou čepici, díky které je nadýchaný a vláčný.

40 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

400 g
hladká mouka
1 a 1/2 lžičky
prášek do pečiva
špetka
sůl
100 g
krystalový cukr
200 g
máslo
4 ks
žloutek

Sníh

4 ks
bílek
1 lžička
citrónová šťáva
150 g
krystalový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
1 lžíce
škrob

Náplň

2 lžíce
krupice
500 g
švestky
2 bal.
skořicový cukr
podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření

Švestky jsou oblíbeným ovocem, které můžete použít při přípravě měkkého kynutého koláče i sladkých bramborových knedlíků. Pokud by vás ale klasika po určité době omrzela, vyzkoušejte tento dezert, který je ozvláštněn sladkým sněhem.

  1. Ve větší míse smícháme mouku, krystalový cukr, prášek do pečiva a sůl. Poté přidáme změklé máslo, žloutky a vypracujeme těsto, z kterého odkrojíme přibližně třetinu. Obě těsta zabalíme a dáme do mrazničky na minimálně půl hodiny.
  2. Pokud máme čerstvé švestky, umyjeme je a rozkrojíme na poloviny nebo třetiny. V případě, že máme kompot, slijeme ho.
  3. Větší část odleželého těsta nastrouháme na dno hlubšího plechu vystlaného papírem na pečení. Těsto posypeme krupicí a položíme na něj švestky, které posypeme skořicovým cukrem.
  4. Bílky, do kterých jsme přidali trochu citrónové šťávy, začneme pomalu šlehat. Když se vytvoří pěna, postupně začneme přidávat krystalový a vanilkový cukr, a nakonec i škrob. Připravený sníh naneseme na švestky a nastrouháme na něj zbytek těsta.
  5. Koláč pečeme při teplotě 180 °C přibližně 50 minut. Před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář