NejRecept.cz Pečivo Chléb Nadýchaný trhací chléb s česnekovým máslem.
Nadýchaný trhací chléb s česnekovým máslem.
Recept Nadýchaný trhací chléb s česnekovým máslem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Milada Sumková

Česnekový chléb je dokonalý k snídani i večeři. My ho doma často jíme samostatně nebo jako něco dobrého k vínu či husté polévce. Tím, že jednotlivé pláty těsta jsou naskládané na sebe, ho není třeba ani krájet. Můžete ho klidně trhat. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.2.2025

Nadýchaný trhací chléb s česnekovým máslem.

Česnekový chléb je dokonalý k snídani i večeři. My ho doma často jíme samostatně nebo jako něco dobrého k vínu či husté polévce. Tím, že jednotlivé pláty těsta jsou naskládané na sebe, ho není třeba ani krájet. Můžete ho klidně trhat. Autor: Milada Sumková

30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

300 g
hladká mouka
180 ml
vlažná voda
30 ml
olej
12 g
droždí
1/2 lžičky
krupicový cukr
1 lžička
sůl

Na potření:

70 g
máslo
5 stroužků
česnek
1 lžička
sůl
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Domácí chleby mám nejraději. Jsou nadýchané, křupavé a mohu si je přizpůsobit přesně podle své chuti. Kromě toho klasického, který si můžete připravit podle tohoto receptu, je výborný i česnekový. Ten se dá jíst samostatně nebo jako příloha k různým jídlům.

  1. Do trochy vlažné vody dáme rozpustit cukr a rozdrobíme do ní droždí.
  2. V míse smícháme mouku, sůl, vzniklý kvásek, olej a zbylou vodu. Vypracujeme pevné těsto, které necháme na teplém místě kynout.
  3. Vykynuté těsto vyválíme a potřeme česnekovým máslem, které jsme si připravili smícháním másla, prolisovaného česneku a soli. Podle chuti můžete přidat i různé bylinky, jako jsou například oregano, bazalka, rozmarýn a podobně.
  4. Těsto nakrájíme podélně, pláty položíme na sebe a znovu nakrájíme na rovnoměrné čtverce. Ty následně vkládáme nastojato do formy na chléb, kterou jsme vymazali máslem nebo olejem. Zde necháme těsto ještě pár minut dokynout.
  5. Chléb pečeme při teplotě 190 °C přibližně 30 minut. Po upečení ho necháme vychladnout a podáváme.

Pokud byste si chtěli tento chléb připravit nasladko, místo česneku a soli přidejte do másla skořici nebo vanilku a cukr. Případně vsaďte na náš recept na extra čokoládový chléb, který si zamiluje celá rodina.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář