NejRecept.cz Dezerty Sušenky Nejjednodušší a dokonale křupavé makové krekry ze 6 surovin.
Nejjednodušší a dokonale křupavé makové krekry ze 6 surovin.
Recept Nejjednodušší a dokonale křupavé makové krekry ze 6 surovin.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Milada Sumková

Lepší makové krekry jsem ještě nejedla. Jsou jemné, voní po másle a dokonale křupou. Jejich příprava je skutečně jednoduchá, proto je můžete připravit kdykoliv. Já jsem se pustila do jejich pečení těsně předtím, než ke mně měla přijít návštěva. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   7.3.2025

Nejjednodušší a dokonale křupavé makové krekry ze 6 surovin.

Lepší makové krekry jsem ještě nejedla. Jsou jemné, voní po másle a dokonale křupou. Jejich příprava je skutečně jednoduchá, proto je můžete připravit kdykoliv. Já jsem se pustila do jejich pečení těsně předtím, než ke mně měla přijít návštěva. Autor: Milada Sumková

25 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny
200 g
hladká mouka
2 lžíce
mletý neochucený mák
1 lžička
sůl
1 ks
žloutek
100 g
změklé máslo
3 lžíce
bílé víno
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Krekry jsou dokonalé jen tak během dne, když dostanete chuť na něco dobrého, nebo jako menší občerstvení na oslavu či k filmu. Z jedné dávky mi obvykle vyjde 100 kusů, takže se dostane na každého.

  1. Mouku, mák a sůl spolu důkladně promícháme.
  2. K suchým ingrediencím přidáme žloutek, změklé máslo a bílé víno. Vypracujeme pevné těsto, které vyválíme pomocí válečku na tloušťku 3 až 4 mm.
  3. Z těsta začneme postupně vykrajovat různé tvary – já jsem zvolila kytičky.
  4. Vykrojené tvary propícháme vidličkou, rozložíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, a vložíme do trouby.
  5. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 12 až 15 minut.
  6. Po upečení necháme krekry vychladnout a můžeme servírovat.

Krekry si můžete připravit klidně i do zásoby. Chutné vydrží několik dní. Stačí je jen uložit do nádoby s pevným uzávěrem. Kromě těchto makových dělám často i sýrové krekry ze čtyř surovin, na které najdete recept zde.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář