Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme je nahrubo a smícháme s cukrem a skořicí – obojí podle chuti, já jsem měla spíše kyselá jablka, proto jsem přidala víc cukru.
Jablka odsuneme na jednu polovinu mísy, tu nakloníme (postavíme ji například na knihu), aby šťáva z nastrouhaných jablek odtekla. Šťáva by způsobila, že štrůdl by byl moc mokrý a při pečení by praskl. Šťáva je velmi chutná, zavděčíte se jí například dětem.
Listové těsto propracujeme na pomoučněném válu a vyválíme z něj asi 2 mm tlustý plát.
Tento plát těsta potřeme vrstvou strouhaných jablek, necháme 2 cm okrajů volných – dle chuti, pokud tam ale dáme moc velkou vrstvu, těsto při pečení praskne.
Okraje přehneme přes jablečnou náplň a zarolujeme ve štrůdl. Potřeme vejcem.
Pečeme asi 20 minut dozlatova na 180 °C. Po vychladnutí pocukrujeme a podáváme například s vanilkovou zmrzlinou nebo jen tak.