NejRecept.cz Dezerty Koláče Nejjednodušší litý kynutý koláč s tvarohem, mrkvovým džemem a perníkovou drobenkou.
Nejjednodušší litý kynutý koláč s tvarohem, mrkvovým džemem a perníkovou drobenkou.
Recept Nejjednodušší litý kynutý koláč s tvarohem, mrkvovým džemem a perníkovou drobenkou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Kynuté koláče patří u nás mezi ty nejoblíbenější. Kromě toho, že skvěle chutnají, jsou také syté, takže jsou výborné k snídani, svačině i na odpolední občerstvení. Nemluvě o jednoduché přípravě, kterou zvládne i začátečník. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.10.2025

Nejjednodušší litý kynutý koláč s tvarohem, mrkvovým džemem a perníkovou drobenkou.

Kynuté koláče patří u nás mezi ty nejoblíbenější. Kromě toho, že skvěle chutnají, jsou také syté, takže jsou výborné k snídani, svačině i na odpolední občerstvení. Nemluvě o jednoduché přípravě, kterou zvládne i začátečník. Autor: Jana Podoláková Burkartová

25 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

250 g
hladká mouka
1 ks
žloutek
špetka
sůl
50 g
cukr
1/3 kostky
droždí
50 g
rozpuštěné máslo
150 ml
mléko
podle potřeby
citronová kůra

Náplň:

podle potřeby
tvaroh
podle chuti
cukr
podle potřeby
žloutek
podle chuti
citronová kůra
podle chuti
citronová šťáva
1 lžička
pudingový prášek
podle chuti
džem
podle potřeby
drobenka
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Kynutý koláč můžete doplnit čímkoli podle své chuti. Já jsem tentokrát zvolila domácí mrkvový džem a perníkovou drobenku. Skvělou volbou je však i čerstvé nebo kompotované ovoce, případně mírně nakyslý rybízový džem, který si snadno připravíte podle tohoto receptu.

  1. Z mléka, droždí a lžičky cukru necháme vzejít kvásek.
  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám na těsto. Vypracujeme pevné těsto, které necháme hodinu odpočívat.
  3. Vykynuté těsto vylijeme na plech (já jsem použila 20×30 cm), rozetřeme (nebude vyšší než 1 cm) a potřeme tvarohovou náplní.
  4. Náplň: Tvaroh smícháme s cukrem, žloutkem, citronovou kůrou, citronovou šťávou a pudingovým práškem.
  5. Na tvarohovou vrstvu dáme džem a následně drobenku. Tu si můžete připravit podle tohoto receptu – já jsem ji provoněla ještě perníkovým kořením. Koláč pečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 30 minut.

Hotový koláč nechte vychladnout a můžete podávat. Pro ještě lepší chuť potřete okraje máslem a rumem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář