NejRecept.cz Dezerty Koláče Nejjemnější čokoládová roláda, jakou jsem kdy pekla. Stačí pár ingrediencí a bude se rozplývat na jazyku!
Nejjemnější čokoládová roláda, jakou jsem kdy pekla. Stačí pár ingrediencí a bude se rozplývat na jazyku!
Recept Nejjemnější čokoládová roláda, jakou jsem kdy pekla. Stačí pár ingrediencí a bude se rozplývat na jazyku!
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Mária Palečková

Tato čokoládová roláda je jedním z těch dezertů, které voní domovem. Jemné kakaové těsto, lahodný čokoládový krém a sladký banán uprostřed tvoří dokonalou kombinaci chutí, které neodolají děti ani dospělí. Autor: Mária Palečková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   7.10.2025

Nejjemnější čokoládová roláda, jakou jsem kdy pekla. Stačí pár ingrediencí a bude se rozplývat na jazyku!

Tato čokoládová roláda je jedním z těch dezertů, které voní domovem. Jemné kakaové těsto, lahodný čokoládový krém a sladký banán uprostřed tvoří dokonalou kombinaci chutí, které neodolají děti ani dospělí. Autor: Mária Palečková

30 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

4 ks
vejce
4 lžíce
moučkový cukr
3 lžíce
polohrubá mouka
1 lžíce
kakao

Krém:

2 ks
šlehačková smetana 33 %
200 g
čokoláda (minimálně 54 %)
1 bal.
vanilkový cukr

Dále:

podle potřeby
banán
podle potřeby
mleté ořechy
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Roláda je vláčná, lehká a krásně se krájí. Krém z čokolády a smetany jí dodává jemnost i intenzivní chuť, kterou ještě zvýrazňuje čerstvý banán uprostřed. Ořechová posypka navrchu je nejen dekorativní, ale i chutná – dodá roládě křupavý kontrast.

  1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme je dotuha. Poté postupně přidáváme cukr a po jednom i žloutky.
  2. Mouku promícháme s kakaem a postupně vmícháme metličkou do vyšlehaných vajec.
  3. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 10 až 15 minut. Po vytažení z trouby těsto srolujeme i s papírem.
  4. Krém: Čokoládu rozpustíme spolu se smetanou a vanilkovým cukrem nad párou. Necháme vychladnout a uložíme do lednice – nejlépe přes noc. Poté vyšleháme tuhý krém.
  5. Těsto rozbalíme, naneseme na něj krém, doprostřed vložíme banán, srolujeme a krémem potřeme i vrch rolády.
  6. Roládu posypeme ještě mletými ořechy a můžeme podávat.

Roláda je jako stvořená pro běžné dny, oslavy i svátky. U nás nesmí chybět hlavně o Vánocích. Chcete kromě ní vyzkoušet ještě něco? Vsaďte třeba na tuto super rychlou roládu s Nutellou a banánem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář