NejRecept.cz Dezerty Koláče Nejjemnější dezert bez mouky s jemnou chutí kávy. U nás doma známý jako ledové čokoládové řezy.
Nejjemnější dezert bez mouky s jemnou chutí kávy. U nás doma známý jako ledové čokoládové řezy.
Recept Nejjemnější dezert bez mouky s jemnou chutí kávy. U nás doma známý jako ledové čokoládové řezy.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Tak jemný dezert jsem dlouho nejedla. Příprava byla úplně jednoduchá a i když se recept může zdát složitý, opak je pravdou. Do těsta se nepřidává mouka, takže tyto řezy můžeme zařadit mezi bezlepkové. Čokoládové těsto, čokoládový krém a vršek posypaný kakaem. Dokonalost na talíři i v chuti. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   28.11.2024

Nejjemnější dezert bez mouky s jemnou chutí kávy. U nás doma známý jako ledové čokoládové řezy.

Tak jemný dezert jsem dlouho nejedla. Příprava byla úplně jednoduchá a i když se recept může zdát složitý, opak je pravdou. Do těsta se nepřidává mouka, takže tyto řezy můžeme zařadit mezi bezlepkové. Čokoládové těsto, čokoládový krém a vršek posypaný kakaem. Dokonalost na talíři i v chuti. Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

85 g
máslo
100 g
čokoláda
6 ks
žloutek
20 g
krystalový cukr
6 g
kakao
6 ks
bílek
špetka
sůl
80 g
krystalový cukr

Krém:

10 g
zrníčka kávy
75 g
mléko
130 g
čokoláda
300 g
smetana ke šlehání
25 g
krystalový cukr
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Řezy jsou dokonale krémové a plné čokolády, díky čemuž se určitě zalíbí každému milovníkovi sladkého. Tím, že jsou poměrně jednoduché na přípravu, je můžete upéct kdykoliv – během týdne, o víkendu i na svátky, například na Vánoce.

  1. Začneme přípravou krému. Mléko dáme do hrnce, přidáme zrníčka kávy a přivedeme k varu. Uvařené stáhneme z ohně a necháme půl hodiny stát. Po půl hodině přecedíme, mléko vrátíme zpět do hrnce a znovu ohřejeme k bodu varu. Odstavíme a přidáme čokoládu, kterou mícháním rozpustíme, a necháme vychladnout.
  2. Po vychladnutí čokoládovou směs postupně přidáváme do smetany ke šlehání, kterou jsme začali šlehat spolu s cukrem do tuhé šlehačky. Vznikne nám čokoládový krém, kterým budeme potírat těsto.
  3. Těsto: Máslo a čokoládu dáme do hrnce a v horké vodní lázni rozpustíme. Následně necháme vychladnout. Žloutky vyšleháme s cukrem (20 g) do tuhé pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli a cukrem (80 g) rovněž do tuhé pěny. Do vyšlehaných žloutků postupně přidáváme vychladlou čokoládovou směs a následně přidáme i po lžících vyšlehaný sníh z bílků. Vše už jen ručně zamícháme. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 10 minut – sledujeme.
  4. Upečené těsto překrojíme na 3 části, každou potřeme krémem a vyskládáme na sebe. Krásně uhladíme a uložíme do lednice ztuhnout.

Vrch dezertu posypeme kakaem nebo ozdobíme podle vlastní fantazie. Vhodné jsou například hoblinky tmavé či bílé čokolády. Případně vyzkoušejte zaexperimentovat s drceným lyofilizovaným ovocem. To dodá dezertu mírně kyselou a svěží chuť.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář