NejRecept.cz Sladká jídla Buchty Buchty na páře Nejlepší buchty na páře jako od babičky. Dokonalé kynuté těsto s minerálkou.
Nejlepší buchty na páře jako od babičky. Dokonalé kynuté těsto s minerálkou.
Recept Nejlepší buchty na páře jako od babičky. Dokonalé kynuté těsto s minerálkou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Gabriela Pappová

Máte chuť na sladké nadýchané buchty na páře, které budou jako ty od babičky? Vyzkoušejte tento tradiční recept, díky kterému si je připravíte v rekordně rychlém čase. Autor: Gabriela Pappová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   31.7.2024

Nejlepší buchty na páře jako od babičky. Dokonalé kynuté těsto s minerálkou.

Máte chuť na sladké nadýchané buchty na páře, které budou jako ty od babičky? Vyzkoušejte tento tradiční recept, díky kterému si je připravíte v rekordně rychlém čase. Autor: Gabriela Pappová

80 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Kvásek

1/2 balení
droždí
1 dcl
vlažné mléko
1 lžíce
krystalový (třtinový) cukr

Těsto

500 g
polohrubá mouka
1 dcl
vlažné mléko
1 dcl
vlažná minerálka
1 ks
vejce
2 lžíce
rozpuštěné máslo
2 lžíce
třtinový (krystalový) cukr
špetka soli

Náplň

podle chuti
švestková povidla

Posypka

podle chuti
kakao, mák nebo ořechy smíchané s moučkovým cukrem

Přelití

podle chuti
rozpuštěné máslo
Postup receptu
Vytisknout
80 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Připravte si doma pravé pařené buchty, které dělávala vaše babička. Naplnit je můžete džemem dle vlastní chuti. Oblíbený je ten ze švestek, ale pokud preferujete jiné ovoce, můžete vyzkoušet i džem z rybízu nebo jahod. A volnou ruku máte i v případě posypky. Buchty můžete posypat kakaem, mákem, ořechy či Grankem.

  1. Jako první si připravíme kvásek. Vlažné mléko vlijeme do misky, přidáme krystalový nebo třtinový cukr a rozdrobené čerstvé droždí. Vše dobře promícháme a necháme odstát přibližně 5 minut.
  2. Během toho, jak se nám dělá kvásek, si v další misce smícháme mouku, vlažné mléko, minerálku, vlažné máslo, vejce, cukr a špetku soli. Následně přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme těsto.
  3. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme mouku. Naopak, pokud je hustší, přidáme mléko. Těsto mícháme přibližně 15 až 20 minut. Když je pružné a nelepí se, posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně hodinu.
  4. Vykynuté těsto přendáme na moukou vysypanou desku a rozválíme na tloušťku přibližně 1 cm. Ostrým nožem nakrájíme čtverce o velikosti 5x5 cm a na každý čtverec dáme za lžičku povidla. Všechny konce těsta dobře promačkáme, aby povidla nevytekla, a buchtu otočíme. Hotové buchty necháme ještě 10 minut podkynout.
  5. Do většího hrnce přidáme vodu a vložíme pařáček, který potřeme olejem nebo na něj položíme pečící papír. Voda nesmí přesahovat paráček. Ideální, pokud se nachází alespoň 1 cm pod ním. Buchty vkládáme do hrnce teprve tehdy, když voda vře. Hrnec následně přikryjeme poklicí a paříme přibližně 8 až 10 minut.
  6. Po uplynutí potřebné doby poklici odkryjeme tak, aby voda z ní nekapala na buchty. Jednotlivé buchty vybereme a pokračujeme s pařením dalších. Během paření si pravidelně kontrolujeme, aby byla voda stále pod pařáčkem. Pokud by bylo potřeba, přilijeme ji.
  7. Máslo zahřejeme a polijeme jím buchty. Následně posypeme oblíbenou posypkou a můžeme servírovat.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář