NejRecept.cz Zavařeniny Džemy a marmelády Rybízová Nejlepší domácí rybízový džem
Nejlepší domácí rybízový džem
Recept Nejlepší domácí rybízový džem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Rybízový džem je klasika, kterou dělám téměř každý jeden rok. Příjemná sladkokyselá chuť je jako stvořená do různých koláčů i řezů. Dokonce, džem je perfektní i na čerstvé pečivo spolu s máslem. Pokud máte doma rybíz a nevíte, co s ním, určitě vyzkoušejte. Nebudete litovat.

siky.silvia siky.silvia    ·   21.7.2025

Nejlepší domácí rybízový džem

Rybízový džem je klasika, kterou dělám téměř každý jeden rok. Příjemná sladkokyselá chuť je jako stvořená do různých koláčů i řezů. Dokonce, džem je perfektní i na čerstvé pečivo spolu s máslem. Pokud máte doma rybíz a nevíte, co s ním, určitě vyzkoušejte. Nebudete litovat.

30 min
Čas přípravy
90 min
Čas vaření
Suroviny
1 litr
šťáva z rybízu
750 g
krystalový cukr
podle potřeby
kyselina citronová
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
90 min
Čas vaření

Džemy dělám zpravidla tak jako naše babičky – nepřidávám do nich želírovací cukr ani gelfix. Jen cukr a kyselinu citronovou, se kterými pak ovoce vařím. A výsledek? Dokonalý.

  1. Rybíz očistíme, zbavíme stopek, umeleme a přidáme k němu cukr a kyselinu citronovou. Ta pomůže s konzervací a zajistí, že džem bude mít hezčí barvu.
  2. Všechno důkladně promícháme a postupně po částech vaříme na pánvi nebo v hrnci.
  3. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, pořádně zavřeme a zabalíme do deky, kde je necháme vychladnout. Někdy to může trvat 2 až 3 dny.

Hotový džem můžete používat podle svých představ. Já ho mám nejradši v buchtách, protože je velmi výrazný, ale hodí se skutečně do jakéhokoliv dezertu či koláče. Chtěli byste si připravit ještě nějaký džem? Vyzkoušejte například tento z meruněk, který se také připravuje bez gelfixu a chemie.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář