NejRecept.cz Přílohy Halušky Nejlepší hlívový perkelt s cuketovými haluškami. Rychlý oběd, který skvěle zasytí.
Nejlepší hlívový perkelt s cuketovými haluškami. Rychlý oběd, který skvěle zasytí.
Recept Nejlepší hlívový perkelt s cuketovými haluškami. Rychlý oběd, který skvěle zasytí.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Alena Borchová

Cuketa nám stále plodí, a tak jsme si řekli, že z ní něco připravíme. Nakonec jsme ji přidali do halušek, ke kterým jsme si udělali rychlý a chutný hlívový perkelt. Autor: Alena Borchová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.8.2024

Nejlepší hlívový perkelt s cuketovými haluškami. Rychlý oběd, který skvěle zasytí.

Cuketa nám stále plodí, a tak jsme si řekli, že z ní něco připravíme. Nakonec jsme ji přidali do halušek, ke kterým jsme si udělali rychlý a chutný hlívový perkelt. Autor: Alena Borchová

15 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Perkelt

350 g
hlíva ústřičná
1 ks
cibule
1 ks
česnek
1 ks
větší mrkev
250 ml
pochoutková smetana
3 lžíce
hladká mouka
podle chuti
kurkuma
podle chuti
mleté černé koření
podle chuti
sojová omáčka
podle chuti
sůl
podle chuti
solčanka
houbový vývar
olej

Cuketové halušky

45 dkg
cuketa
1 ks
vejce
4 a 1/2 lžíce
solamyl
12 lžic
hladká mouka
1 a 1/2 lžičky
sůl
olej
Postup receptu
Vytisknout
15 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Hlívový perkelt je klasikou, která nikdy neomrzí. Pokud byste k němu nechtěli servírovat klasické halušky, vyzkoušejte ty z cukety. Jejich příprava není vůbec náročná. Hotové je budete mít za pár minut.

  1. Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme česnek, nahrubo nakrájenou mrkev, kurkumu a mleté černé koření. Vše chvíli restujeme a následně přidáme nakrájenou hlívu.
  2. Směs promícháme a přidáme sojovou omáčku spolu s houbovým vývarem. Přikryté dusíme přibližně 30 minut.
  3. V misce si smícháme pochoutkovou smetanu s hladkou moukou a perkelt zahustíme. Poté ještě dochutíme solí a solčankou, a necháme povařit.
  4. Mezitím, co se perkelt vaří, připravíme halušky. Cuketu očistíme a najemno rozmixujeme. Přidáme k ní vejce, solamyl, hladkou mouku a sůl. Vše smícháme a pomocí haluškovače protlačujeme těsto přes dírky do vroucí vody.
  5. Když halušky vyplavou nahoru, scedíme je, opláchneme vodou a dáme do misky. Aby se nám neslepily, můžeme je pokapat trochou oleje.
  6. Když máme halušky hotové, podáváme je spolu s perkeltem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář