NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Nejlepší jablečný koláč na plech, jaký znám. Stačí pár surovin a vznikne dokonalý dezert ke kávě.
Nejlepší jablečný koláč na plech, jaký znám. Stačí pár surovin a vznikne dokonalý dezert ke kávě.
Recept Nejlepší jablečný koláč na plech, jaký znám. Stačí pár surovin a vznikne dokonalý dezert ke kávě.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Tento voňavý jablečný koláč patří mezi tradiční domácí dezerty, které nikdy nezklamou. Křehké máslové těsto, sladká jablečná vrstva a jemná skořice tvoří kombinaci, které neodolá žádný milovník domácích dezertů. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   13.10.2025

Nejlepší jablečný koláč na plech, jaký znám. Stačí pár surovin a vznikne dokonalý dezert ke kávě.

Tento voňavý jablečný koláč patří mezi tradiční domácí dezerty, které nikdy nezklamou. Křehké máslové těsto, sladká jablečná vrstva a jemná skořice tvoří kombinaci, které neodolá žádný milovník domácích dezertů. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
polohrubá mouka
250 g
povolené máslo
1 bal.
prášek do pečiva
2 lžíce
krystalový cukr
špetka
sůl
2 dcl
mléko nebo smetana 33 %
1 ks
žloutek

Náplň:

1 a 1/2 kg
jablka
3 bal.
vanilkový pudink
podle chuti
krystalový cukr
podle chuti
skořicový cukr
podle chuti
citrónová šťáva
podle potřeby
sušené rozinky
podle potřeby
rum
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Příprava je jednoduchá a zvládne ji i začátečník v kuchyni. Jablka si s křehkým těstem dokonale rozumějí, proto jsou do dezertu jako stvořená. Vybírejte však šťavnaté druhy s výraznou vůní, které zajistí, že výsledek bude neodolatelný.

  1. Z ingrediencí na těsto vypracujeme pevné těsto, které dáme na chvilku do lednice.
  2. Odleželé těsto rozdělíme na 2 části, vyválíme na velikost plechu (já měla 30 x 40 cm) a jednu část vložíme do plechu.
  3. Na těsto navrstvíme náplň, kterou si připravíme tak, že jablka smícháme s pudinkem, cukry, citrónovou šťávou a rozinkami namočenými v rumu.
  4. Navrch položíme druhou část těsta, kterou můžeme také vyválet nebo nastrouhat. Já jsem ji tentokrát nastrouhala.
  5. Takto připravený koláč vložíme do trouby a pečeme při teplotě 170 °C asi 40 minut.

Po upečení stačí nechat koláč vychladnout a posypat moučkovým cukrem. Hodí se ke kávě, čaji nebo jen tak, když máte chuť na něco sladkého a domácího. Chcete si připravit ještě něco jablečného? Vyzkoušejte tento vláčný jablečný perník.

Komentáře k receptu
Romika    ·   6.11.2025   ·   Odpovědět   ·  

Nejsem autorka receptu, ale určitě se má dát jako prášek v sypké podobě, smícháním s jablky se po upečení utuží a bude po vychladnutí v koláči jako klasický pevný pudink. Akorát já osobně bych dala jen 2 bal pudinku, ale to je na každém jak si vyzkouší...

La_Luna    ·   3.11.2025   ·   Odpovědět   ·  

Ten pudink se dává do jablek v sypké podobě či umíchaný hotový?

La_Luna    ·   3.11.2025   ·   Odpovědět   ·  

Ten pudink se dává do jablek v sypké podobě či umíchaný hotový?

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář