Nejlepší jablečný koláč s kokosovou pěnou, který se rozplývá na jazyku

Jemný, křehký a velmi chutný koláč, který bude mít velký úspěch hlavně k šálku čaje nebo kávy. Těsto podobné klasickému křehkému, ale mnohem chutnější díky máslu a menšímu množství mouky, jablková vrstva je pořádně šťavnatá a na vrchu sladký kokosový sníh, který se rozplýva na jazyku. Autor: Marta

Přidal:, 18.9.2019
Kategorie: Koláče, Dezerty, Moučníky, Podle ovoce, Jablka
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Nejlepší jablečný koláč s kokosovou pěnou, který se rozplývá na jazyku

Suroviny

Těsto:
300 gpolohrubá mouka
200 gmáslo
200 gmoučkový cukr
6 ksžloutky
1/2 bal.prášek do pečiva
200 mlmléko
1 kscitron - kůra
Jablečná vrstva:
1 kgnastrouhaná jablka
5 PLkr. cukr
1 bal.banánový pudink
100 grozinky (nemusí být)
3 PLrum
1 bal.skořicový cukr
Sníh:
6 ksbílky
1 PLcitronová šťáva
150 gkr. cukr
5 PLkokos

Postup přípravy

  1. Máslo, moučkový cukr, citronovou kůru a žloutky vyšleháme do pěny, postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vyšleháme hladké těsto, které rozetřeme na plech, pěkně uhladíme a dáme péct. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi půl hodinu.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. V hrnci smícháme nastrouhaná jablka s cukrem, přidáme pudinkový prášek, rum a rozinky. Já jsem tentokrát rozinky vynechala. Takto promíchané jablka dusíme doměkka.
  3. Následně je navrstvíme na předpečené těsto, pěkně uhladíme, posypeme skořicí a na vrch navrstvíme kokosový sníh (bílky vyšleháme s cukrem a citrónovou šťávou do tuhé pěny a na závěr už jen vařečkou přimícháme kokos).Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Dáme péct ještě na půl hodinu, dokud sníh nezíská zlatou barvu.