NejRecept.cz Dezerty Koláče Nejlepší karamelové řezy
Nejlepší karamelové řezy
Recept Nejlepší karamelové řezy
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Šlehačka, chutný krém a k tomu tenké těsto, které je jemné a zároveň šťavnaté díky krémovým vrstvám na něm. Dokonalá kombinace sladkého pokušení. Pokud máte rádi krémové zákusky, určitě sáhněte po tomto receptu. Autor: Karambola

NejLucka NejLucka    ·   16.4.2025

Nejlepší karamelové řezy

Šlehačka, chutný krém a k tomu tenké těsto, které je jemné a zároveň šťavnaté díky krémovým vrstvám na něm. Dokonalá kombinace sladkého pokušení. Pokud máte rádi krémové zákusky, určitě sáhněte po tomto receptu. Autor: Karambola

55 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

5 ks
vejce
5 lžic
krystalový cukr
5 lžic
polohrubá mouka
1 lžíce
kakao
100 ml
olej
1/2 bal.
prášek do pečiva

Karamel:

200 g
krystalový cukr
90 g
máslo
120 ml
smetana ke šlehání

Karamelový krém:

700 g
mascarpone
115 g
smetana ke šlehání
250 g
karamel
40 g
moučkový cukr

Vrchní vrstva:

500 ml
smetana ke šlehání
2 lžíce
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Krémové řezy patří mezi oblíbené zákusky mého manžela. Právě proto je připravuji pravidelně. Karamel dělám domácí, klasickým způsobem – karamelizací cukru a přidáním másla a šlehačky. Přes noc získá karamel krémovou konzistenci. Je to nebe v puse.

  1. Karamel si připravíme den předem, protože musí být pořádně vychlazený. V menším hrnci rozpustíme cukr na karamel. Nemíchám, jen třesu hrncem. Když je všechen cukr zkaramelizovaný, přidáme na kostičky nakrájené máslo z lednice. Dáváme pozor, protože hmota začne bublat. Když se máslo rozpustí, přilijeme tenkým proudem ohřátou smetanu ke šlehání. Ještě krátce povaříme – asi 2 minuty. Odstavíme a přecedíme přes sítko do nádoby, kterou uzavřeme a necháme v lednici vychladit.
  2. Těsto upečeme klasicky – vejce vyšleháme s cukrem do tuhé pěny a postupně zašleháme olej. Nakonec už jen ručně vmícháme mouku, prášek do pečiva a kakao.
  3. Připravené těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a upečeme. Použila jsem plech o velikosti 38 × 28 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 15 minut.
  4. Po upečení necháme těsto vychladnout, stáhneme papír a otočíme ho na druhou stranu. U krémových zákusků používám ráfek, abych neměla okraje = odpad.
  5. Na upečené těsto naneseme karamelový krém, který připravíme následovně. Všechny suroviny musí být přímo z lednice dobře vychlazené. Karamel si připravíme den předem. Všechny ingredience dáme do misky a vyšleháme mixérem do hladkého krému. Dáváme pozor, abychom krém nepřešlehali – mohl by se srazit, a to už se nedá opravit ani ohřátím, ani přidáním jiné suroviny. Karamelový krém pěkně uhladíme.
  6. Navrch naneseme ušlehanou šlehačku oslazenou cukrem a ozdobíme podle vlastní fantazie. Já jsem zdobila trochou karamelu, který jsem dala do cukrářského sáčku a udělala kolečka.

Karamelové řezy jsou dokonalým zákuskem pro všední dny, svátky nebo oslavy. Jsou šťavnaté, jemné a v ústech se doslova rozplývají. Máte chuť ještě na něco karamelového? Vyzkoušejte tento recept na karamelový větrník, který zvládne připravit úplně každý.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář