NejRecept.cz Dezerty Koláče Nejlepší maková náplň podle receptu mojí maminky, který jsem objevila v jejím sešitku.
Nejlepší maková náplň podle receptu mojí maminky, který jsem objevila v jejím sešitku.
Nejlepší maková náplň podle receptu mojí maminky, který jsem objevila v jejím sešitku.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com, Jana Podoláková Burkartová

Makové náplně do koláčů jsem vždy vařila, ale nedávno jsem našla tento recept od maminky a všimla si, že se jen napařuje. Hned jak jsem ji začala připravovat, vrátily se mi vzpomínky na to, jak ji maminka dělala a dávala si pozor, aby se jí nepřipálila. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.11.2024

Nejlepší maková náplň podle receptu mojí maminky, který jsem objevila v jejím sešitku.

Makové náplně do koláčů jsem vždy vařila, ale nedávno jsem našla tento recept od maminky a všimla si, že se jen napařuje. Hned jak jsem ji začala připravovat, vrátily se mi vzpomínky na to, jak ji maminka dělala a dávala si pozor, aby se jí nepřipálila. Autor: Jana Podoláková Burkartová

10 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny
200 ml
mléko
špetka
sůl
podle potřeby
mletý mák
podle potřeby
mleté ořechy
2 lžíce
dětská krupička
podle chuti
med
podle chuti
citrónová kůra
1 lžíce
marmeláda
špetka
perníkové koření
1 hrst
sušené rozinky
Postup receptu
Vytisknout
10 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Přesné gramáže na přípravu náplně sice nemám, ale odhadnout je můžete podle svých preferencí a potřeb. S tekutinou pracujte při přípravě náplně opatrně, aby nebyla příliš řídká a z koláčů nevytekla.

  1. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli a dáme ho vařit. Jakmile začne vřít, stáhneme teplotu na nejnižší hodnotu.
  2. Do horkého mléka nasypeme mák, mleté ořechy a necháme pařit. Pro zahuštění a zjemnění náplně přidáme dětskou krupičku.
  3. Směs po krátké době začne houstnout. Tehdy ji ochutíme medem, citrónovou kůrou, marmeládou a perníkovým kořením.
  4. Paříme asi 10 minut a následně přidáme ještě sušené rozinky, které jsme si předem namočili v rumu nebo sladké vodě.

Hotovou náplň necháme vychladnout a můžeme použít při přípravě vánočního cukroví, kynutého závinu nebo jiného výborného dezertu. Já jí pravidelně plním záviny a moravské koláče. Ty jsou díky ní šťavnaté a příjemně sladké. V lednici by měla náplň vydržet až týden, ale před použitím ji nezapomeňte alespoň hodinu předem vyndat, aby se s ní dobře pracovalo.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář