NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Nejlepší moravské koláče s tvarohem a džemem.
Nejlepší moravské koláče s tvarohem a džemem.
Recept Nejlepší moravské koláče s tvarohem a džemem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Iveta Račeková

Dnes jsme dostali chuť na měkké a nadýchané moravské koláče, a proto jsem neváhala a hned jsem se do nich pustila. Kynuté těsto bylo hotové téměř okamžitě. Následně z něj stačilo udělat menší bochánky a naplnit je tvarohem a džemem. Autor: Iveta Račeková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.11.2024

Nejlepší moravské koláče s tvarohem a džemem.

Dnes jsme dostali chuť na měkké a nadýchané moravské koláče, a proto jsem neváhala a hned jsem se do nich pustila. Kynuté těsto bylo hotové téměř okamžitě. Následně z něj stačilo udělat menší bochánky a naplnit je tvarohem a džemem. Autor: Iveta Račeková

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

500 g
mouka polohrubá
250 ml
mléko
1/2 kostky
droždí
50 g
krystalový cukr
50 g
rozpuštěné máslo
1 ks
vejce
1/2 lžičky
sůl
1 ks
vanilkový cukr

Na potření

1 ks
vejce

Náplň

podle potřeby
tvaroh
podle chuti
vanilkový cukr
podle chuti
skořicový cukr
podle potřeby
džem
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Moravské koláče patří mezi ty nejpopulárnější, které můžete udělat z kynutého těsta. Naplnit se dají čímkoli. Kromě tvarohu jsou výborné také ořechy a mák. Náplň můžete následně doplnit ještě sladkokyselým džemem, který zabrání tomu, aby byla mdlá.

  1. Do vlažného mléka přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a počkáme, až vznikne kvásek.
  2. Mouku smícháme se zbylým krystalovým cukrem, solí, vanilkovým cukrem, rozpuštěným máslem, vejcem a kváskem. Vypracujeme pevné těsto, které necháme vykynout.
  3. Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme a následně vyválíme na silnější plát, ze kterého pomocí skleničky vykrajujeme kolečka.
  4. Do koleček uděláme prstem důlek a dáme tvaroh, který jsme smíchali se skořicovým a vanilkovým cukrem. Navrch přidáme ještě džem, koláče potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 20 minut.

Moravské koláče necháme před podáváním vychladnout a můžeme posypat moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář