Už naši prarodiče věděli, jaká je pampeliška lékařská vzácná léčivá bylina, používali květ, stonky, ba i kořen. Připravovali z ní různé pochutiny jako například tento med. Mám recept už asi sto let starý, ještě od babičky mojí babičky, samozřejmě tehdy nedávali citron. Ten jsem přidala do receptu já. Je třeba dbát na to, aby citrón nebyl chemicky ošetřen. Dnes se dají koupit v obchodě i bio citróny bez chemického postřiku. Jsou sice dražší, ale tak co naděláme. Autor: Milka
Už naši prarodiče věděli, jaká je pampeliška lékařská vzácná léčivá bylina, používali květ, stonky, ba i kořen. Připravovali z ní různé pochutiny jako například tento med. Mám recept už asi sto let starý, ještě od babičky mojí babičky, samozřejmě tehdy nedávali citron. Ten jsem přidala do receptu já. Je třeba dbát na to, aby citrón nebyl chemicky ošetřen. Dnes se dají koupit v obchodě i bio citróny bez chemického postřiku. Jsou sice dražší, ale tak co naděláme. Autor: Milka
Pampeliškový med je typický svou zlatavou barvou a typickou chutí, která je mírně nahořklá, ale zároveň sladká a velice silná. Jeho hlavní přísadou jsou pampeliškové květy, a protože se nejedná o med v pravém slova smyslu, je někdy nazýván též jako pampeliškový sirup. Podle způsobu přípravy můžeme pampeliškový med rozdělit na vařený a nevařený. Oba druhy jsou stejně lahodné, mají pozitivní vliv na zdraví a jsou velmi návykové díky své lahodné chuti.
Pampelišky jsou známé díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví. Hojně se využívají v čínské medicíně i bylinkářství. Bez nadsázky lze pampelišky zařadit mezi superpotraviny, protože obsahují nejenom antioxidanty, ale také celou řadu dalších vitamínů a minerálů. Pampeliškový med je vhodné přidat do svého jídelníčku tehdy, kdy vás tráví potíže s ledvinami a močovými cestami.
Ať už se jedná o ledvinové kameny, zánět ledvin nebo zánět močových cest. Lžička pampeliškového medu denně vám v takovém případě rozhodně neuškodí. Oceníte jej také při střevních obtížích a při nechutenství. Od věci není ani jeho přidávání do čaje v období chřipek a nachlazení.
Aby vám pampeliškový med vydržel co nejdéle, dodržujte při jeho skladování několik zásad. Uchovávejte jej zásadně v chladu a na tmavém místě. Po každém použití se také ujistěte, že jste nádobu s medem pečlivě zavřeli. Skladování pampeliškového medu v lednici není nutné. I když se pampeliškový med tradičně vyrábí na jaře, protože právě tehdy louky i zahrady zaplaví rozkvetlé pampelišky, při správném skladování vám bez obtíží vydrží do dalšího jara.
Neotálejte s přípravou pampeliškového medu, a jakmile na jaře pampelišky obsypou všechny louky v okolí, vyrazte na jejich sběr. Čím více květů nasbíráte, tím bohatší zásobu sirupu si budete moci připravit.
RECEPT:
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě