NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Perníčky Nejlepší pardubické perníky, jaké jsem pekla. Po týdnu jsou chutnější než první den.
Nejlepší pardubické perníky, jaké jsem pekla. Po týdnu jsou chutnější než první den.
Recept Nejlepší pardubické perníky, jaké jsem pekla. Po týdnu jsou chutnější než první den.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Máte chuť na tradiční klasiku? V tom případě byste měli vyzkoušet tento recept na pardubické perníky, které jsou vláčné, jednoduché na přípravu a mají dlouhou trvanlivost. V ústech se doslova rozplývají, takže si je zamiluje každý, kdo je ochutná.

Recepty od Agi Recepty od Agi    ·   27.10.2025

Nejlepší pardubické perníky, jaké jsem pekla. Po týdnu jsou chutnější než první den.

Máte chuť na tradiční klasiku? V tom případě byste měli vyzkoušet tento recept na pardubické perníky, které jsou vláčné, jednoduché na přípravu a mají dlouhou trvanlivost. V ústech se doslova rozplývají, takže si je zamiluje každý, kdo je ochutná.

35 min
Čas přípravy
12 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

600 g
chlebová mouka
200 g
moučkový cukr
50 g
máslo
3 ks
vejce
1 lžička
mleté hřebíčky
1 lžička
mletý anýz
1/2 lžičky
mleté nové koření
1/2 lžičky
mletá skořice
1 lžička
sůl
1 lžička
jedlá soda
100 g
krystalový cukr
250 ml
voda
2 lžíce
med
1 ks
pomeranč (jen kůra)
1 ks
citron (jen kůra)

Čokoládová poleva

150 g
čokoláda na vaření
50 g
máslo
1 lžíce
olej
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
12 min
Čas vaření

Pardubické perníky jsem pekla už několikrát. Tento recept se mi ale osvědčil nejvíc. Kromě toho, že je rychlý a jednoduchý, potěší i tím, že cukroví můžete ozdobit přesně podle svých představ. Je jen na vás, zda je přelijete čokoládovou polevou a posypete ořechy, lyofilizovaným ovocem nebo kokosovými plátky.

  1. Krystalový cukr upálíme. Když je tekutý, zalijeme ho vodou a rozvaříme.
  2. Vejce vyšleháme s cukrem, máslem, hřebíčky, anýzem, kořením, skořicí a kůrou z citronu a pomeranče.
  3. Do prosáté mouky přidáme sůl a jedlou sodu.
  4. Do rozpuštěného vlažného cukru přidáme med a necháme ho rozpustit.
  5. Tekutou směs (vejce vyšlehaná s ostatními surovinami) přidáme k suché směsi, kterou jsme si připravili v kroku č. 3. Promícháme a nakonec přidáme i rozvařený cukr s medem.
  6. Vypracované těsto odložíme na 24 hodin do lednice. Poté ho na pomoučeném vále vypracujeme, rozválíme na tloušťku 1 cm a začneme z něj vykrajovat kolečka nebo jiné tvary podle svých preferencí.
  7. Takto připravené perníky pečeme při teplotě 170 °C přibližně 10 až 12 minut.
  8. Po upečení potřeme perníky ještě horké rozšlehaným žloutkem a přelijeme čokoládovou polevou, kterou si připravíme tak, že čokoládu rozpustíme nad parou spolu s máslem a olejem.

Já jsem perníky ozdobila ještě lyofilizovanými malinami, ale můžete je nahradit plátky kokosu, ořechy nebo čímkoli jiným. Máte chuť ještě na nějaké perníky? Vyzkoušejte tyto, které jsou plněné domácím džemem.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář