NejRecept.cz Zavařeniny Povidla Pečená švestková povidla s rumem
Pečená švestková povidla s rumem
Recept Pečená švestková povidla s rumem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Haanka

Nejlepší švestková povidla z trouby bez zbytečného stání u plotny a nepotřebuje ani míchání. Přesně tak bych mohla popsat tuhle sladkou dokonalost, kterou jsem nedávno připravovala. A rozhodně ne naposledy. Povidla jsou perfektní a doma si je všichni pochvalují. Určitě je vyzkoušejte. Autor: Haanka

Haanka    ·   6.6.2025

Pečená švestková povidla s rumem

Nejlepší švestková povidla z trouby bez zbytečného stání u plotny a nepotřebuje ani míchání. Přesně tak bych mohla popsat tuhle sladkou dokonalost, kterou jsem nedávno připravovala. A rozhodně ne naposledy. Povidla jsou perfektní a doma si je všichni pochvalují. Určitě je vyzkoušejte. Autor: Haanka

20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny
2 kg
švestek
500 g
cukru krupice
2 PL
octa
půl ČL
skořice mleté
3 ks
pomleté či rozdrcené hřebíčky
4 PL
rumu
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Pečená povidla jsem dělala poprvé a hned se mi povedla. Mají krásnou vůni, dokonalou chuť a sytou barvu, která doslova přitahuje všechny pohledy. Doma je máme nejradši na vánočce, čerstvém pečivu nebo v koláčích. Moc ráda je používám třeba na plnění těchto buchet.

  1. Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech (ten klasický s vyšším okrajem, jak je u každé trouby) a pokapeme je octem.
  2. Takto dáme péct do předehřáté trouby na 250 °C na 25 minut. BĚHEM PEČENÍ ŠVESTKY ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!
  3. Po uvedené době švestky posypeme 25 dkg krystalového cukru a dáme péct na 15 minut. Po 15-ti minutkách švestky opět posypeme cukrem a dáme ještě na dalších 15 minut péct do trouby. A je hotovo.
  4. Švestky by měli mít kolem sebe trochu šťávičky (pokud se vám zdá, že šťávičky je hodně, tak povidla nechte ještě o 5 – 10 minut déle v troubě), ale po vytažení z trouby je za chvíli ze šťávy hustý sirup.
  5. Povidla přelijeme do vyšší nádoby nebo hrnce, přidáme skořici, roztlučený hřebíček, rum a vše důkladně ponorným mixérem rozmixujeme.
  6. Už během mixování povidla krásně zhoustnou a poté je hned přendáme do sklenic, zavíčkujeme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru.

Hotová povidla dejte druhý den na tmavé a chladné místo, kde vám vydrží dlouhé měsíce. Máte nějaké jiné čerstvé ovoce a chtěli byste si připravit chutný džem? Vyzkoušejte třeba tenhle meruňkový bez Gelfixu a chemie.

Můj blog s Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář