NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Vanilkové rohlíčky Nejlepší vanilkové rohlíčky podle Marie. První várku sníte ještě před Vánocemi.
Nejlepší vanilkové rohlíčky podle Marie. První várku sníte ještě před Vánocemi.
Recept Nejlepší vanilkové rohlíčky podle Marie. První várku sníte ještě před Vánocemi.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Mária Palečková

Vanilkové rohlíčky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví, které voní dětstvím a domovem. Jejich jemná ořechová chuť, vanilková vůně a křehká struktura z nich dělají neodmyslitelnou součást svátečního stolu. Tento tradiční recept je léty ověřený – jednoduchý na přípravu, ale s dokonalým výsledkem, který potěší každého milovníka klasiky. Autor: Mária Palečková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   8.10.2025

Nejlepší vanilkové rohlíčky podle Marie. První várku sníte ještě před Vánocemi.

Vanilkové rohlíčky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví, které voní dětstvím a domovem. Jejich jemná ořechová chuť, vanilková vůně a křehká struktura z nich dělají neodmyslitelnou součást svátečního stolu. Tento tradiční recept je léty ověřený – jednoduchý na přípravu, ale s dokonalým výsledkem, který potěší každého milovníka klasiky. Autor: Mária Palečková

40 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

300 g
hladká mouka
250 g
máslo
100 g
moučkový cukr
150 g
mleté ořechy
1 ks
žloutek

Na obalování:

2 bal.
vanilkový cukr
4 lžíce
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Tajemství dokonalých vanilkových rohlíčků spočívá v kvalitním másle, čerstvých ořeších a trpělivosti při zpracování těsta. A pokud těstu po zadělání dopřejete dostatek času v lednici, rohlíčky se při pečení budou krásně tvarovat a nebudou se rozpadat.

  1. Mouku prosejeme a přidáme k ní ostatní suroviny určené na těsto. Vypracujeme pevné těsto, které necháme alespoň dvě hodiny odpočívat v lednici.
  2. Odleželé těsto nakrájíme na menší kousky, ze kterých tvoříme válečky o průměru 1 cm a délce 8 cm. Z válečků vytvarujeme rohlíčky.
  3. Rohlíčky uložíme na plech vyložený pečicím papírem. Nedáváme je těsně vedle sebe, aby se neslepily.
  4. Vanilkové rohlíčky pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 až 15 minut.
  5. Ještě horké je obalíme v moučkovém cukru s vanilkou. Dáváme si však pozor, protože jsou velmi křehké.

Vanilkové rohlíčky jsou klasika, která nikdy nezklame. Pokud byste je chtěli letos připravit v trochu jiném kabátě, vyzkoušejte tuto kokosovou verzi.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář