Nekynutý chléb se sodou

Irish Soda Bread - jednoduchý, rychlý chléb bez kynutí, populární na celém světě. Tento chlebíček je zajímavý i svým tak trochu rustikálním vzhledem. Autor: Janaha

Přidal:, 5.5.2016
Kategorie: Pečivo, Chléb
Recept Nekynutý chléb se sodou

Suroviny

400 g hladká mouka (dala jsem 350 g hladké chlebové mouky T 650 + 50 g hladké žitné mouky)
1 lžičkasoli (zarovnaná)
1 lžičkasody bikarbony (mírně kopcem)
1 lžičkakrystalový cukr (zarovnaná)
1 lžičkacelá kmín (zarovnaná)
350 mlbílého jogurtu
1 lžíceoleje
asi 1 lžíce mouky na posypání

Postup přípravy

  1. Postup je zcela jednoduchý. Mouku jsem v misce smíchala se sodou, cukrem solí a kmínem, přidala jsem jogurt a olej a všechno jsem lehce vařečkou smíchala. Nemíchejte dlouho, stačí 2 - 3 minuty, jen dokud se těsto jakž takž spojí dohromady. Vůbec nemusí být hladké, práveže je to nežádoucí.Tip: Velikonoční tlačenka se salámem a zeleninou
  2. Těsto stěrkou vyškrabeme do menší kulaté zapékací mísy (průměr 18 - 20 cm), kterou jsem si předem vyložila pečícím papírem. Pomoučenýma rukama ho trochu vytvarovat do bochníku (nemusí mít pravidelné uhlazené tvary, na jaké jsme zvyklí u kynutých chlebů), ostrým nožem nařízneme do kříže, vrch trochu pomoučíme a upečeme. Já jsem pekla asi 30 minut na 200 ° C a pak jsem ještě dopekla asi 10 - 15 minut na 175 ° C. Řiďte se svou troubou - každá trouba peče jinak.
  3. Poznámka: Místo jogurtu můžete dát podmáslí, acidofilní mléko nebo zakysanou smetanu, pak si ale třeba upravit množství, podle mých zkušeností podmáslí je zpravidla řidší než jogurt, takže stačí kolem 300 ml.Tip: Vajíčková tlačenka - krok za krokem
  4. Pokud jde o chuť, určitě nečekejte chuť českého kynutého chleba, té se nedočkáte. Je to něco mezi chlebem a slaným koláčem. Při pečení vás může překvapit zvláštní vůně, stejně upečený chleba je trochu cítit po sodě, což může někomu vadit.

Můj blog:Recepty z mojej kuchyne