NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Nesmrtelné retro štafetky. Jednoduché vánoční cukroví s nadýchaným krémem a čokoládou.
Nesmrtelné retro štafetky. Jednoduché vánoční cukroví s nadýchaným krémem a čokoládou.
Recept Nesmrtelné retro štafetky. Jednoduché vánoční cukroví s nadýchaným krémem a čokoládou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Alena Borchová

Dnes jsem se rozhodla, že udělám oblíbený retro zákusek – štafetky. U nás doma je máme velmi rádi a obvykle je pečeme na Vánoce. Tentokrát jsem to však nevydržela a připravila je předčasně. Autor: Alena Borchová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.11.2024

Nesmrtelné retro štafetky. Jednoduché vánoční cukroví s nadýchaným krémem a čokoládou.

Dnes jsem se rozhodla, že udělám oblíbený retro zákusek – štafetky. U nás doma je máme velmi rádi a obvykle je pečeme na Vánoce. Tentokrát jsem to však nevydržela a připravila je předčasně. Autor: Alena Borchová

35 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

160 g
bílky
špetka
sůl
105 g
krystalový cukr
45 g
mleté ořechy
40 g
hladká mouka speciál

Krém

20 g
hladká mouka speciál
20 g
máslo
1 lžička
instantní káva
100 ml
mléko
75 g
moučkový cukr
125 g
máslo
1 lžíce
rum

Poleva

30 g
Cera
100 g
čokoláda na vaření
1 kapka
olej
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření

Štafetky jsou mini dezertem, který potěší každou návštěvu. Jsou malé, takže se jedí tak dobře jako jednohubky. Pro mnohé jde o tradiční vánoční cukroví, ale já je často připravuji i během roku. S kávou nebo čajem chutnají výborně.

  1. Bílky zvážíme (mně vyšly z 6 vajec) a vyšleháme se špetkou soli. Následně postupně zašleháme krystalový cukr a vařečkou lehce zapracujeme mleté ořechy a mouku.
  2. Připravené těsto rozetřeme na plech 41 x 33 cm, který jsme vyložili pečicím papírem. Papír před nanesením těsta jemně posypeme moučkovým cukrem. Těsto pečeme při teplotě 200 °C přibližně 7 až 8 minut.
  3. Po vychladnutí stáhneme z těsta papír. Těsto se bude zdát lepkavé, což je v pořádku. Otočíme ho tak, jak jsme ho pekli, a rozřežeme na 3 části po šířce plechu, čímž nám vzniknou 3 širší pásy. Každý potřeme krémem a stočíme po délce do rolády.
  4. Krém: Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem smíchaným s instantní kávou a cukrem. Uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Poté do ní přidáme máslo a rum.
  5. Každou naplněnou a ztuhlou roládku rozkrojíme na 5 částí a namáčíme do čokolády, kterou jsme rozpustili s Cerou a olejem.

Z jedné dávky mi vyšlo 15 štafetek, které jsem po tom, co čokoláda ztuhla, uložila do nádoby a skladovala na chladném a tmavém místě, kde mi vydržely více než týden.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář