NejRecept.cz Maso Mleté maso Masové kuličky Nesmrtelný recept na masové kuličky v rajčatové omáčce z dob socialismu.
Nesmrtelný recept na masové kuličky v rajčatové omáčce z dob socialismu.
Nesmrtelný recept na masové kuličky v rajčatové omáčce z dob socialismu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
michaela.r    ·   22.2.2023

Nesmrtelný recept na masové kuličky v rajčatové omáčce z dob socialismu.

Masové kuličky v rajčatové omáčce jsou nezapomenutelnou klasikou, která patřila mezi oblíbené recepty už v dobách socialismu, a ne jinak tomu není ani dnes. Nechte se inspirovat receptem na masové kuličky, který je originálem podle norem ČSN. Zamilujete si je jak vy, tak vaše děti.

40 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Masové kuličky:

500 g
mleté maso (ideálně kombinace vepřové a hovězí)
200 g
rýže
3 ks
vejce
2 lžíce
hladká mouka
2 lžičky
sůl
½ lžičky
majoránka
špetka
mletý pepř

Omáčka:

1 ks
cibule
1 kg
rajčatový protlak
100 ml
mléko
5 ks
hřebíček
cukr, sůl na dochucení
Postup receptu
Vytisknout
  1. Ze všeho nejdříve si uvařte rýži, kterou nechte následně vychladnout. Ve velké míse smíchejte mleté maso, rýži, vejce, mouku, sůl a pepř. Všechny suroviny pořádně promíchejte a vložte na půl hodiny do lednice.
  2. Z odleželé masové směsi tvořte kuličky – lepení masa na ruce zabráníte vlažnou vodou, do které si ruce namáčejte. Cibuli očistěte a rozkrájejte ji na čtvrtiny. Vložte do hrnce, zalijte vodou (asi 1 liter), přidejte hřebíček a sůl a přiveďte k varu.  Poté do vroucí směsi přidejte rajčatový protlak a důkladně rozmíchejte.
  3. Masové kuličky vložte do hrnce s omáčkou a vařte asi 25 minut. Aby se masové kuličky nerozpadly, stáhněte plamen tak, aby omáčka mírně probublávala.
  4. Jakmile jsou kuličky hotové, vyjměte je z hrnce. Omáčku zahustěte jíškou z mouky. Na závěr přilijte mléko, dochuťte cukrem, případně solí a pár minutek nechte omáčku povařit. Omáčku sceďte a můžete podávat.

Tipy na vylepšení omáčky:

Tento recept na omáčku se vyznačuje svou sladkostí, ochutit ji můžete i skořicí. Jestliže sladké chutě omáčky moc nepreferujete, uberte cukru a hřebíčku.

Aby byly kuličky šťavnaté, vybírejte maso spíše prorostlejší tukem a vždy ho pro lepší a výraznější chuť zkombinujte půl na půl – vepřové a hovězí.

Aby se kuličky nerozpadaly a lépe se s nimi pracovalo, můžete do nich přidat trochu strouhanky.

V případě, že je omáčka stále řídká, jednoduše přidejte více mouky k zahuštění – může se tak stát po přidání mléka.

Věříme, že vám recept bude chutnat. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář