NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Mrkvový dort Neuvěřitelně vláčný a šťavnatý mrkvový dort bez lepku. Klasickou mouku nahradíte takto jednoduše.
Neuvěřitelně vláčný a šťavnatý mrkvový dort bez lepku. Klasickou mouku nahradíte takto jednoduše.
Recept Neuvěřitelně vláčný a šťavnatý mrkvový dort bez lepku. Klasickou mouku nahradíte takto jednoduše.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Chcete si dát nějaký dobrý dezert, ale nemůžete lepek nebo se mu snažíte co nejvíce vyhýbat? Vyzkoušejte tento recept na bezlepkový mrkvový dort, který má výbornou chuť a na rozdíl od jiných běžných zákusků je o něco zdravější.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.9.2024

Neuvěřitelně vláčný a šťavnatý mrkvový dort bez lepku. Klasickou mouku nahradíte takto jednoduše.

Chcete si dát nějaký dobrý dezert, ale nemůžete lepek nebo se mu snažíte co nejvíce vyhýbat? Vyzkoušejte tento recept na bezlepkový mrkvový dort, který má výbornou chuť a na rozdíl od jiných běžných zákusků je o něco zdravější.

40 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

2 ks
vejce
80 g
třtinový cukr
60 ml
rostlinný olej
80 g
hladká rýžová mouka
70 g
mleté mandle
1/2 lžičky
prášek do pečiva
1 lžička
skořice
2 lžíce
ořechové máslo
170 g
nastrouhaná mrkev

Krém

250 g
polotučný tvaroh
100 g
zakysaná smetana
podle chuti
med
podle potřeby
nasekané ořechy
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Mrkvový dort je tradiční dezert, který je charakteristický svou šťavnatostí a krásnou vůní. Těsto obvykle obsahuje ořechy, skořici a další voňavé koření. My jsme si tentokrát připravili bezlepkovou verzi dortu s osvěžujícím tvarohovým krémem, který jej perfektně doplnil.

  1. Vejce spolu s cukrem a olejem vyšleháme do pěny.
  2. V jiné misce smícháme rýžovou mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a skořici.
  3. K suchým surovinám postupně přidáme ty mokré a nakonec do směsi zapracujeme i nastrouhanou mrkev a ořechové máslo.
  4. Těsto vylijeme do formy, kterou jsme vyložili pečicím papírem, a pečeme přibližně 35 minut při teplotě 180 °C.
  5. Zatímco se těsto peče, připravíme krém. Na ten smícháme tvaroh se zakysanou smetanou a ochutíme medem.
  6. Mrkvový dort vytáhneme z trouby a necháme jej úplně vychladnout. Poté jej na dvakrát překrojíme a naplníme krémem. Krém rozdělíme tak, aby nám zbyl i na vrch a boky dortu.
  7. Boky dortu ještě ozdobíme nasekanými ořechy a podáváme.

Inspirace z blogu Vikendovepeceni.cz

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář