NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Oblíbené jablečné tornádo. Úžasný koláč s nastrouhanými jablky a pudinkem.
Oblíbené jablečné tornádo. Úžasný koláč s nastrouhanými jablky a pudinkem.
Recept Oblíbené jablečné tornádo. Úžasný koláč s nastrouhanými jablky a pudinkem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Triniti

Obvykle jsem do svých jablečných moučníků přidávala tvaroh nebo zakysanou smetanu, aby byly šťavnatější a měly bohatší chuť. Ovšem od té doby, co jsem objevila kombinaci s pudinkem, se mi podařilo vytvořit něco úplně mimořádného. Tento jablečný koláček je jedinečný svou jemností, křehkostí a dokonalou harmonií chutí. Jemně strouhaná jablka se perfektně snoubí s lahodným pudinkem, vytvářejíce tak nezapomenutelný zážitek pro vaše chuťové buňky. Nechte se unést tímto jablečným tornádem a připravte si tento fantastický dezert, který si zamilujete od prvního sousta.

Triniti Triniti    ·   22.10.2023

Oblíbené jablečné tornádo. Úžasný koláč s nastrouhanými jablky a pudinkem.

Obvykle jsem do svých jablečných moučníků přidávala tvaroh nebo zakysanou smetanu, aby byly šťavnatější a měly bohatší chuť. Ovšem od té doby, co jsem objevila kombinaci s pudinkem, se mi podařilo vytvořit něco úplně mimořádného. Tento jablečný koláček je jedinečný svou jemností, křehkostí a dokonalou harmonií chutí. Jemně strouhaná jablka se perfektně snoubí s lahodným pudinkem, vytvářejíce tak nezapomenutelný zážitek pro vaše chuťové buňky. Nechte se unést tímto jablečným tornádem a připravte si tento fantastický dezert, který si zamilujete od prvního sousta.

40 min
Čas přípravy
75 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

4 hrnky
hladká mouka
1/2 bal.
prášek do pečiva
1 hrnek
moučkový cukr
250 g
máslo
6 ks
žloutky
2 lžíce
zakysaná smetana

Náplň:

10 ks
jablka
1/4 hrnku
voda
1 hrnek
krystálový cukr
1 lžička
skořice
1 lžíce
bramborový škrob
4 lžíce
citrónová šťáva
4 lžíce
strouhanka

Bílková pěna:

6 ks
bílky
1/2 hrnku
krystálový cukr
1 bal.
vanilkový pudink
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
75 min
Čas vaření
  1. Všechny potřebné ingredience na přípravu těsta důkladně smícháme v míse a vytvoříme z nich těsto, které následně rozdělíme na dvě části v poměru jedna ku dvěma. Každou část zvlášť zabalíme do potravinové folie a umístíme je do lednice, přičemž menší část těsta doporučuji dát spíše do mrazáku, protože ji pak bude jednodušší nastrouhat na vrchní část koláče.
  2. Jablká nastrouháme na hrubém struhadle, umístíme je do hrnce a posypeme cukrem a skořicí. Přidáme citronovou šťávu a vše dusíme přibližně čtvrthodinu, až jablka získají potřebnou měkkost. Poté přidáme vodu smíchanou se škrobem a pokračujeme ve vaření, dokud náplň nezhustne.
  3. Nejprve si připravíme plech, jehož dno pokryjeme pečicím papírem, a zároveň zapneme troubu, aby se vyhřála na 180 stupňů Celsia. Na dno plechu následně rovnoměrně nastrouháme větší část připraveného těsta a vložíme do trouby. Pečeme zhruba 8 minut, poté plech vyjmeme a necháme obsah lehce vychladnout. Po vychladnutí těsto posypeme strouhankou.
  4. Na těsto posypané strouhankou naneseme vrstvu dušených jablíček. Poté připravíme bílkovou pěnu – bílky vyšleháme s cukrem do pevného a lesklého stavu. Na závěr opatrně vmícháme pudinkový prášek, a to při nejnižších otáčkách mixéru, abychom zachovali vzdušnou strukturu pěny. Bílkovou pěnu poté rozetřeme na vrstvu jablíček.
  5. Na vrstvu bílkové pěny nastrouháme menší část těsta, kterou jsme předem uložili do mrazáku, což usnadní struhání. Celou formu poté vložíme zpět do trouby, kterou jsme snížili teplotu na 170 stupňů Celsia, a pečeme přibližně 50 minut. Během pečení je důležité proces sledovat, aby koláč dosáhl perfektní konzistence a nebyl přepečený.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář