Oblíbený recept na kynuté těsto (koláče, buchty, koblihy, ...)

Existuje mnoho receptů na kynuté těsto, které můžete použít na různé pečivo, chléb, případně na koblihy nebo dokonce i na slané koláče nebo pizzu. Nejlepší těsto je s přidáním másla, to se už potvrdilo. Tehdy je těsto jemné, vláčné, měkké a nadýchané a zároveň i po delším odstátí je měkké. Ve většině případů kynuté těsto je měkké pouze po upečení, druhý den už ztvrdne, drolí se a je úplně suché. Vyzkoušejte toto kynuté těsto, budete určitě spokojeni i když vám zůstane pečivo na druhý den.

Přidal:admin, 4.5.2017
Kategorie: Pečivo
Oblíbený recept na kynuté těsto (koláče, buchty, koblihy, ...)

Suroviny

500 ghladká mouka
8 gsušené droždí
1 PLcukr
1 lžičkasůl
300 mlmléko
2 ksžloutek
50 gmáslo
2 PLolej

Postup přípravy

  1. Nejdříve připravíme kvásek. V troše teplého mléka rozpustíme lžičku cukru, přidáme sušené droždí, promícháme a odložíme bokem.
  2. Ostatní suroviny dáme do misky (mouku prosijte přes síto), přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto. Těsto zpracováváme minimálně 10-15 minut. Chybou je často nesprávně zpracování, kdy se člověku nechce hníst a nesprávně zpracované těsto slabě kyne.
  3. Zpracované těsto zakryjeme potravinářskou fólií a odložíme na teplé místo kynout cca 45 minut.
  4. Po vykynutí si olejem pomastíme ruce, těsto třikrát přeložíme a můžeme s ním začít pracovat.
  5. Uděláme housky, bochník, sladký koláč nebo rohlíky. Nezapomeňte před pečením povrch pečiva potřít rozšlehaným vajíčkem.

Zdroj: Vk