Obrácené řízečky v pikantní zelenině

Dneska jsem oprášila jeden starší recept ještě z dob, kdy jsem se v kuchyni teprve jen lehce rozkoukávala. Je to snadné, vcelku rychlé, vhodné třeba i na večírek pro hosty a úspěch je zaručen... My jsme měli takový oběd, ale doporučuji na večeři, je to velmi chutné a lehce stravitelné :) Autor: Danka

Přidal:, 24.4.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Obrácené řízečky v pikantní zelenině

Suroviny

Cca 550 gkuřecích stehenních řízků
2 skleničkysterilované zeleninové směsi
(Moravanka a pod., já dnes použila Kunovjanku a pár sterilovaných okurek)
3 ksvejce
strouhanka
sůl
sádlo

Postup přípravy

  1. Maso nakrájíme na menší řízečky, lehce naklepeme a z obou stran osolíme. Poté obalíme ve strouhance, namočíme v rozšlehaném vejci a smažíme na sádle z obou stran dozlatova. Skládáme těsně vedle sebe do pekáče. 
  2. Nálev ze zeleniny scedíme do kastrůlku a pokud chceme dochutit a "přibrousit", vmícháme např. mleté chilli, Harissu nebo utřený česnek, já dala domácí pikantní paprikovo-rajčatovou směs (v případě Moravanky není potřeba, je pikantní sama o sobě). Zeleninu případně překrájíme, vsypeme na maso a přelijeme nálevem. Zakryjeme poklicí a pečeme cca 30 minut na 180 stupňů.
  3. Podávala jsem s cibulovými šťouchanými brambory. Do pánve, ve které jsem smažila řízečky a zbylo v ní trocha sádla, vsypu najemno nakrájenou cibuli a nechám na nízkou teplotu zesklovatět.
  4. Když cibulka změkne, přidám máslo a nechám roztopit.
  5. Klasicky uvařené brambory rozmačkám, přidám cibulovo-máslovou směs, případně dosolím a důkladně promíchám.