Obrácené švestkové řezy se zakysankou

Tak na tenhle koláček jsem se už moc a moc těšila. Věřte, že je to prostě jedním slovem lahoda... Čekala jsem už jen na domácí švestky, které jsem měla slíbené od mé nejlepší kamarádky. Z jedné pořádně velké dávky jsem uvařila povidla a druhou polovinu jsem si odložila na sladké dobroty. Jedna dobrota je právě tato. Luxusní obrácený švestkový koláč se zakysanou smetanou a pořádnou dávkou čokolády navrchu. Autor: Danka

Přidal:, 8.8.2018
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Obrácené švestkové řezy se zakysankou

Suroviny

Základ:
cca 700 gšvestek (omýt a vypeckovat)
3 lžícekrystalu
3 lžícedětské krupičky
Těsto:
4 ksvejce
160 gkrystalu
100 mloleje
100 mlhorké vody
250 gpolohrubé mouky
1 bal.prášek do pečiva
špetkasoli
Dále:
4 kelímkyzakysaná smetana
3 bal.vanilkový cukr
50 gstrouhaná čokoláda
Mimo to:
2 lžíceholandského kakaa
2 lžíceteplé vody

Postup přípravy

  1. Švestky vyskládat na pečícím papírem vystlaný menší hluboký plech (32x22cm) řezem nahoru, posypat cukrem a vložit na 15 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Poté posypat dětskou krupičkou, zalít světlým těstem, poté nalít tmavé těsto a péct 20 minut na 180 stupňů.
    Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Vychladlé obrátit (já vyklopila do stejně velkého hlubokého plechu), sejmout papír, potřít oslazenou zakysanou smetanou (použila jsem 3 kelímky zakysanky a 3 balíčky vanilkového cukru), posypat strouhanou čokoládou (použila jsem asi 50g hořké na vaření z Lidlu) a nechat v lednici zatuhnout.
  3. Žloutky vyšlehat do husté pěny, přišlehat horkou vodu a olej a poté vmíchat mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli. Rozdělit na dvě poloviny a jednu obarvit kakaem, rozmíchaným ve dvou lžících teplé vody (těsto se tak lépe probarví). Na švestky nalít nejdříve světlé a pak i tmavé těsto.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky