NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Obrácený jablečný Adam - jablečný koláček s vanilkovým krémem a čoko polevou
Obrácený jablečný Adam - jablečný koláček s vanilkovým krémem a čoko polevou
Recept Obrácený jablečný Adam - jablečný koláček s vanilkovým krémem a čoko polevou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Karambola Karambola    ·   9.7.2024

Obrácený jablečný Adam - jablečný koláček s vanilkovým krémem a čoko polevou

Tento zákusek mi je známý ještě z mého dětství. Mamka ho připravovala vždy, když jsme měli zásoby jablek ze zahrady. Pamatuji si ho však pouze s jednobarevným těstem; tentokrát jsem vyzkoušela připravit dvoubarevné těsto. Manžel se mě zeptal, jestli mi trochu přihořelo, protože kakaové spodní těsto tomu tak nasvědčovalo. Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

2 ks
vejce
100 g
krystalový cukr
4 lžíce
voda
1/2 bal.
prášek do pečiva
100 g
polohrubá mouka
1 lžíce
kakao

Jablečná vrstva:

1 kg
jablko
podle chuti
krystalový cukr
2 bal.
skořicový cukr

Vanilkový krém:

600 ml
mléko
2 bal.
vanilkový cukr
2 bal.
vanilkový pudink
125 g
máslo
dle chuti
moučkový cukr

Čokoládová poleva:

120 g
čokoláda
100 ml
mléko
1 lžíce
máslo
Postup receptu
Vytisknout
  1. Jablka očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Já jablka krátce dusím spolu s krystalovým a skořicovým cukrem, vy to dělat nemusíte. Mně se pak celý koláč lépe krájí. Horká jablka (pokud je nedusíte, použijte studená nastrouhaná a smíchaná s krystalovým a skořicovým cukrem podle chuti) navrstvíme na dno formy (34x25 cm), kterou jsme vyložili pečicím papírem. Když mají jablka hodně šťávy, trochu ji odlijte, abyste neměli příliš mokrou jablečnou vrstvu.
  2. Celá vajíčka jsem vyšlehala s cukrem do tuhé pěny, postupně přidala po lžících vodu a na závěr i mouku smíchanou s práškem do pečiva. 3/4 těsta jsem nalila na jablka, zbylé těsto jsem zabarvila lžící kakaa a nalila na světlé těsto. Vidličkou jsem udělala cik cak a dala jsem celý koláč péct na 180 stupňů, 25 minut.
  3. Po upečení koláč vyjmeme z trouby, necháme chvíli vychladnout a poté překlopíme na druhý plech s pečícím papírem. Opatrně stáhneme papír z jablek a necháme úplně vychladnout.
  4. V mléce rozmícháme vanilkové cukry a vanilkové pudinkové prášky. Uvaříme hustý pudink, který necháme pod potravinářskou fólií vychladnout. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny, přidáme po lžících vychladlý pudink a vyšleháme hladký krém, který naneseme na vychladlá jablka. Odložíme do chladničky ztuhnout.
  5. Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni spolu s lžící másla a trochou mléka. Naneseme na ztuhlý krém a pěkně uhladíme. Krájíme ostrým horkým nožem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář