Obrácený jablečný koláč

Jablečný koláček, který dělávala ještě moje mamka. Pečeme ho naopak, to znamená, že nejprve na plech jdou jablka a až potom vrstvíme těsto. Pečeme spolu a po upečení koláč otočíme vzhůru nohama. Vrch polijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a necháme vychladnout a ztuhnout. Autor: Granko

Přidal:, 8.2.2018
Kategorie: Moučníky
Obrácený jablečný koláč

Suroviny

Těsto:
4 ksvejce
1 bal.kypřící prášek
máslo
moučkový cukr
polohrubá mouka
Náplň:
10-15 ksjablek
1 bal.skořicový cukr
oříšky
rozinky
Poleva:
1 bal.čokoláda na vaření

Postup přípravy

  1. Očistíme, oloupeme a natřeme jablka (natřít na drobno nebo na plátky). Natřené jablka posypeme skořicí a dle chuti jemně posypeme rozinkami a nastrouhanými oříšky.
  2. Vymažeme plech a posypeme jej strouhankou. Na plech pak dáme 2 cm vrstvu natřených jablek.
  3. Zvážíme si 4 vejce ve skořápkách. Zapamatujeme si kolik vážily, protože stejnou hmotnost budeme odměřovat na vše ostatní (cukr, máslo, mouku). Vařečkou utřeme máslo s cukrem. Potom přidáme žloutky. Mezi tím si v jiné misce z bílků vyšleháme pěnu (tzv.sníh). Do první misky dále přisypeme mouku s kypřícím práškem a vyšleháme těsto. Poté do těsta vmícháme sníh.
  4. Těsto vylijeme na plech, na natřené jablka. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 30 minut.
  5. Necháme těsto chvíli vychladnout. Potom na plech přiložíme druhý plech a těsto překlopíme do druhého plechu.
  6. Na másle rozpustíme čokoládu na vaření a polijeme jí těsto. Koláč je hotový, necháme ho vychladnout. Přeji dobrou chuť :).