Obrácený makový koláč s jablky

Tento koláček jsem si trochu upravila, aby seděl mé chuti. Miluji mák. V originálním receptu bylo těsto ořechové, ale protože jsem milovníkem máku, zaměnila jsem oříšky. Je vynikající a určitě jsem ho nedělala naposled. Zkuste i vy. Autor: Blažena

Přidal:, 26.9.2019
Kategorie: Koláče, Dezerty, Moučníky, Podle ovoce, Jablka
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Obrácený makový koláč s jablky

Suroviny

Těsto:
5 ksvejce
180 gkrystalový cukr
100 mlrostlinný olej
150 mlvlažná voda
250 gpolohrubá mouka
100 gmletý mák
1 balíčekprášek do pečiva
Náplň:
1 kgstrouhaná jablka
1 balíčekvanilkový cukr
dle chutimletá skořice
1 balíčekZlatý klas
krystalový cukr - podle kyselosti jablek
Šlehačka:
400 mlsmetana na šlehání 33%
2 balíčkySmeta-fix Dr.Oetker
moučkový cukr
tmavé čokoládové zdobení Dr. Oetker

Postup přípravy

  1. Těsto: celá vajíčka vyšleháme s cukrem, po částech přidáme olej a vodu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a mletý mák.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Jablka nastrouháme, slijeme šťávu, přidáme vanilkový cukr, mletou skořici, cukr podle chuti, zlatý klas a dobře promícháme.
  3. Plech rozměr 30x40 cm vyložíme pečícím papírem, rovnoměrně navrstvíme jablka a rozetřeme připravené těsto.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Upečeme při teplotě 180 ° C 30 minut nebo podle potřeby.
  5. Necháme mírně vychladnout, otočíme jablky nahoru, papír odstraníme.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  6. Po vychladnutí ozdobíme vyšlehanou smetanou, posypeme tmavým čokoládovým zdobením a odložíme do chladu.
  7. Po ztuhnutí nakrájíme a podáváme. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská