Obyčejné rohlíky, zvenku křupavé a střídka nadýchaná a jemná jako pavučinka

Vyzkoušela jsem mnoho receptů na obyčejné bílé rohlíky, které si určitě pamatujete i vy. Zvenku křupavé, uvnitř měkkoučké a vydržely zabalené v sáčku i týden. Dnešní rohlíky vydrží maximálně 2 dny, a i tak jsou už druhý den tvrdé a nechutné. Autor: Marta

Přidal:, 9.1.2019
Kategorie: Pečivo, Rohlíky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Obyčejné rohlíky, zvenku křupavé a střídka nadýchaná a jemná jako pavučinka

Suroviny

500 ghladká mouka
30 gsádlo
20 gdroždí
2 lžičkysůl
270 mlvlažná voda
1 ČLkr. cukr

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme kvásek - ve vlažné vodě rozpustíme lžičku cukru, přidáme droždí a lžíci hladké mouky. Promícháme a necháme asi 10 minut stát. Mouku prosejeme do větší misky, přidáme ostatní suroviny a samozřejmě i kvásek. Vypracujeme nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě asi hodinu.Tip: Velikonoční tlačenka se salámem a zeleninou
  2. Těsto rozdělíme na 80 g kuličky. Každou kuličku rozválíme na trojúhelník a stočíme ho do rohlíčku. Od širšího konce stáčíme k vrcholu trojúhelníku.
  3. Rohlíky poklademe na papírem vyložený plech a necháme kynout asi 40 minut. Nezapomeňte je přikrýt, aby těsto nevyschlo.Tip: Fašankové Boží milosti - FOTOPOSTUP
  4. Troubu vyhřejeme na 220 stupňů. Do trouby na dno vložíme hluboký plech, do kterého po vložení rohlíčků vylijeme šálek horké vody. Ihned troubu zavřeme a pečeme. Rohlíky před vložením také postříkáme vodou. Pečeme cca 7 minut na funkci horkovzduch. Po 7 minutách vyjmeme hluboký plech s vodou a rohlíky dopečeme dozlatova, asi 15-20 minut. Sledujeme.