NejRecept.cz Dezerty Koláče Odpalované věnečky s vanilkovým a pistáciovým krémem.
Odpalované věnečky s vanilkovým a pistáciovým krémem.
Recept Odpalované věnečky s vanilkovým a pistáciovým krémem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Nikuš Domankušová

Nadýchané a jemné věnečky, které jsou tak dobré, že se v ústech doslova rozplývají. Jejich příprava je v porovnání s jinými dezerty o něco náročnější, ale vůbec se jí nemusíte bát. Já jsem jedny věnečky plnila pistáciovým krémem a druhé vanilkovým, aby měla rodina i hosté na výběr. Autor: Nikuš Domankušová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.4.2025

Odpalované věnečky s vanilkovým a pistáciovým krémem.

Nadýchané a jemné věnečky, které jsou tak dobré, že se v ústech doslova rozplývají. Jejich příprava je v porovnání s jinými dezerty o něco náročnější, ale vůbec se jí nemusíte bát. Já jsem jedny věnečky plnila pistáciovým krémem a druhé vanilkovým, aby měla rodina i hosté na výběr. Autor: Nikuš Domankušová

50 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Odpalované těsto:

9 ks
vejce
375 ml
voda
190 g
Hera nebo máslo
300 g
hladká mouka
špetka
sůl
špetka
kypřicí prášek

Pistáciový krém:

200 g
pistáciová pasta
500 g
mascarpone
podle chuti
moučkový cukr
500 ml
smetana ke šlehání
podle potřeby
ztužovač

Vanilkový krém:

700 ml
mléko
2 bal.
Zlatý klas nebo vanilkový pudink
150 – 200 g
krystalový cukr
podle potřeby
máslo
500 ml
smetana ke šlehání
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Odpalované větrníčky či věnečky jsou perfektním dezertem, kterým si získáte každého člena rodiny i hosta. Ty klasické připravuji podle tohoto starého receptu. Tentokrát jsem ale zkusila něco nového – karamelový krém jsem vyměnila za pistáciový a vanilkový a místo klasických větrníků jsem udělala menší věnečky.

  1. Do hrnce dáme vodu a Heru nebo máslo. Směs přivedeme k varu a postupně do ní přidáme mouku s kypřícím práškem a solí.
  2. Těsto odpalujeme přibližně 5 minut. Poté ho stáhneme z ohně a necháme chvíli zchladnout.
  3. Když těsto mírně vychladne, postupně do něj zašleháváme vejce. Takto připravené těsto přeneseme do cukrářského sáčku, pomocí kterého tvoříme na plech vyložený pečicím papírem kruhy.
  4. Věnečky vložíme do trouby a pečeme při teplotě 220 °C přibližně 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 190 až 200 °C a pečeme ještě přibližně 10 minut.
  5. Věnečky necháme vychladnout. Poté je rozkrojíme a naplníme.
  6. Pistáciový krém: Pistáciovou pastu vyšleháme s mascarpone a moučkovým cukrem. Pokud máte rádi výraznější pistáciovou chuť, množství pasty klidně zvyšte. Krém vložíme do cukrářského sáčku a naneseme na věnečky. Na krém naneseme ještě smetanu, kterou jsme vyšlehali se ztužovačem.
  7. Vanilkový krém: Z mléka, Zlatého klasu nebo vanilkového pudinku a krystalového cukru uvaříme hustý pudink. Do něj přidáme trochu másla, které důkladně zapracujeme. Když pudink vychladne, naneseme ho sáčkem na věnečky. Na pudink ještě naneseme vyšlehanou šlehačku – a máme hotovo.

Odpalované věnečky se hodí jak na běžné dny, tak na různé větší oslavy. Plnit je můžete téměř čímkoli – od jednoduchého vanilkového krému až po zajímavý pistáciový. Před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem, případně ozdobit karamelovou nebo jakoukoli jinou polevou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář