Ořechová roláda od Jarušky Škrobákové

Vypadá naprosto luxusně! To byl komentář od mé návštěvy, kterou jsem pohostila tímto jednoduchým dezertem. Miluju dělat rolády, je to pro mě vždy taková menší výzva, zda vše dopadne tak jak má a při stáčení se nezlomí ani na jednom místě. Naplnila jsem ji pouze šlehačkou, samotné těsto je velmi zajímavé, takže tam není třeba žádný těžký máslový krém. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 20.11.2017
Kategorie: Moučníky
Ořechová roláda od Jarušky Škrobákové

Suroviny

1/4 lbílků /z 8 - 9 vajec dle velikosti/
250 gcukr krupice
150 gpolohrubé mouky
100 gvlašských ořechů / v sáčku natlučených paličkou na hrubo/
1 ksvanilkový cukr
půl bal.prášku do pečiva
špetkasoli
1 lžícemoučkového cukru /na posypání těsta/
500 mlšlehačky

Postup přípravy

  1. Do mísy vlijeme bílky se špetkou soli a šleháme asi 2 minuty bílky do pěny. Přidáme polovinu cukru a stále šleháme bílky s cukrem do husta. Potom přidáme zbytek cukru a ještě šleháme asi 2 minuty. Bílky s cukrem musí být ušlehané na pevno. Uděláme zkoušku tak, že převrátíme mísu se sněhem, když sníh drží v míse přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a ořechy do našlehaného sněhu.
    / já si vždy smíchám předem prosátou mouku s pr. do peč. a ořechy dohromady do mísy a promíchám tyto suché přísady/.
  2. Vše lehce promícháme a těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem. Uhladíme a do sítka si dáme polévkovou lžíci moučkového cukru a pocukrujeme celou plochu těsta.
  3. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme do růžova. Já jsem pekla na 170 °C na horkovzduchu asi 12 minut. Každý se musí řídit svojí troubou.
  4. Upečený plát dáme vychladit. Plát lehce popraská, to ale není na závadu. Ušleháme si šlehačku do tuha a naneseme ji na vychladlý korpus, ze kterého jsme odstranili papír a zavineme do rolády. Dáme vychladit.
  5. Roládu naporcujeme na silnější plátky asi 4 cm. Pocukrujeme a podáváme.

Můj blog: Vaření s Tomem