Ořechová roláda s domácím karamelem a banánem

Dnes jsem se pustila do oříškové rolády, kterou máme doma velmi rádi. Karamel jsem mohla vařit trochu déle, aby byl tužší, ale nevadí. Chuťově se mi roláda podařila, zmizela z talíře a to není ještě ani večer. Darmo, karamel a oříšky, to je nejlepší kombinace v zákuscích jaká existuje. Pokud máte i vy rádi banány a oříšky, zkuste tuto roládu. Karamel si vyrobíte sami, nemusíte kupovat ani salko. Autor: Triniti

Přidal:, 10.4.2017
Kategorie: Moučníky
Ořechová roláda s domácím karamelem a banánem

Suroviny

Těsto:
5 ksvajec
5 lžickr. cukr
2 lžícepolohrubá mouka
3 lžícemleté vlašské ořechy
1/2 bal.prášek do pečiva
Krém:
500 gkr. cukr
10 lžichladká mouka/kukuřičný škrob
1 lmléko
250 gmáslo
Dále budeme potřebovat:
4 ksbanán
ořechy na posypání

Postup přípravy

  1. Bílky vyšleháme s kr. cukrem do tuhé pěny, postupně zašleháme jeden žloutek po druhém a nakonec už jen vařečkou přimícháme smíchanou mouku s oříšky a práškem do pečiva.
  2. Takto připravené těsto navrstvíme na velký plech, který jsme vyložili pečícím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů cca 15 minut.
  3. Upečené těsto vyjmeme z trouby, stáhneme papír, ale velmi opatrně, těsto je křehké a srolujeme spolu s vlhkou bavlněnou utěrkou. Necháme zcela vychladnout a připravíme krém.
  4. Cukr necháme zkaramelizovat. Když máme hotový karamel, přidáme za stálého míchání asi 600 ml mléka a vaříme na mírném ohni, dokud se karamel nerozpustí. Dávejte pozor, začne to pořádně bublat. Hladkou mouku rozmícháme ve zbylém mléce a přilijeme ho do karamelového mléka v hrnci. Vaříme až do úplného zhoustnutí. Pak odstavíme a necháme vychladnout.
  5. Máslo vyšleháme do pěny, postupně přidáváme vychladlý karamel a vyšleháme hladký krém, který naneseme na těsto, uložíme banány a srolujeme.
  6. Trochu krému si nechte i na potření celého povrchu. Posypeme oříšky, necháme ztuhnout a můžeme podávat.