NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Laskonky Ořechové a kokosové laskonky se dvěma druhy krémů, které chutnají lépe než z cukrárny.
Ořechové a kokosové laskonky se dvěma druhy krémů, které chutnají lépe než z cukrárny.
Recept Ořechové a kokosové laskonky se dvěma druhy krémů, které chutnají lépe než z cukrárny.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Vánoce se nezadržitelně blíží, což je důvod, proč se u nás doma začínají objevovat první vánoční koláčky. Mezi nimi jsou i tyto laskonky, které jsem naplnila dvěma druhy krémů – salkovo-máslovým a lískooříškovým. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.11.2024

Ořechové a kokosové laskonky se dvěma druhy krémů, které chutnají lépe než z cukrárny.

Vánoce se nezadržitelně blíží, což je důvod, proč se u nás doma začínají objevovat první vánoční koláčky. Mezi nimi jsou i tyto laskonky, které jsem naplnila dvěma druhy krémů – salkovo-máslovým a lískooříškovým. Autor: Jana Jančíková

40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

3 ks
bílky
160 g
krystalový cukr
80 g
moučkový cukr
120 g
mleté ořechy

Salková náplň

1 ks
máslo
1 ks
salko
podle chuti
ořechy
podle chuti
rum

Lískooříškový krém

1 ks
máslo
podle potřeby
lískooříškový krém
podle chuti
rum

Na ozdobu

podle potřeby
čokoláda
podle potřeby
tuk
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Patříte mezi milovníky laskonek? V tom případě si je tyto Vánoce určitě upečte. Jejich příprava není vůbec komplikovaná. Totéž platí i o krému. Vyzkoušet můžete jen jeden z těch, které jsem udělala já, nebo rovnou oba.

  1. Bílky a krystalový cukr mícháme nad párou, dokud se cukr nerozpustí. Poté začneme šlehat na nejvyšší rychlost až do zhoustnutí.
  2. Sníh z bílků necháme vychladnout a následně ručně přimícháme moučkový cukr a mleté ořechy.
  3. Sníh nanášíme pomocí cukrářského sáčku a šablony na plech, který jsme vyložili pečicím papírem. Aby se nám se šablonou dobře pracovalo, lehce ji potřeme olejem.
  4. Troubu předehřejeme na 120 °C, vložíme do ní plech a ztlumíme na 100 °C. Sušíme asi 30 minut, během kterých občas otevřeme dvířka trouby, aby z ní odešla vlhkost. Po půlhodině zkusíme, zda lze laskonka z plechu odlepit. Pokud ano, cukroví je hotové.
  5. Vychladlé laskonky plníme krémem a ozdobíme čokoládou, kterou jsme rozpustili s tukem.
  6. Krém ze salka: V míse vyšleháme změklé máslo se salkem. Následně přidáme ořechy, rum a vše spojíme do hladké hmoty.
  7. Lískooříškový krém: Změklé máslo vyšleháme s lískooříškovým krémem (například Nutella). Přidáme trochu rumu, důkladně zašleháme a můžeme použít.

Pokud chceme kokosové laskonky, místo mletých ořechů přidáme do těsta strouhaný kokos. Kokosu však dáváme přibližně o polovinu méně než ořechů, aby se dal sníh roztírat.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář