Ořechovo-makový pletenec

Pekla jsem ho už několikrát a vždycky se povedl. Navíc je velice variabilní, takže měním náplně podle toho, co mám doma nebo na co máme zrovna chuť.

Přidal:, 10.10.2016
Kategorie: Moučníky
Recept Ořechovo-makový pletenec

Suroviny

Na těsto budete potřebovat:
400 ghladké mouky
100 gmásla
150 mlmléka
20 gčerstvého droždí
60 gcukru
1 ksvejce
1 ksžloutek
špetkasoli
Ořechová náplň:
150 gmletých vlašských ořechů
150 mlmléka
120 gcukru
75 gmletých piškotů
1 - 2 lžícerumu (nemusí být)
Na makovou náplň:
150 gmletého máku
200 mlmléka
3 - 4 lžícecukru krupice
dle potřebymleté piškoty
rum, citronový olej, špetka skořice

Postup přípravy

  1. Těsto zadělejte klasickým způsobem. Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Do mísy si prosejte mouku, přidejte špetku soli, zbytek cukru, celé vejce a žloutek. Přilijte kvásek a máslo a zadělejte vláčné a pružné těsto, které nechte asi hodinu kynout na teplém místě.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Ořechová náplň:
    Mléko svařte společně s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povařte. Odstavte, nechte vychladnout a vmíchejte mleté piškoty. Můžete přidat trochu rumu, já mám moc ráda jeho vůni, takže ho používám při pečení kamkoliv to jde.

  3. Maková náplň:
    Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a pár minut za stálého míchaní povařte. Odstavte, přidejte cukr, vanilku a citronový olej nebo kůru. Až maková směs vychladne, přidejte podle chuti rum a zahustěte mletými piškoty. Směs se Vám možná bude zdát po uvaření řídká, ale po vychladnutí a přidání piškotů bude mít tu správnou chuť i konzistenci. 
    Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, který po delší straně rozřízněte na dva pruhy. Rozetřete obě náplně a každý pruh zatočte jako závin. Náplň by neměla ze zámotků vykukovat. Oba "zámotky" pak společně zamotejte a můžete stočit třeba do věnce.
  5. Dejte péct do vyhřáté trouby na 170 - 180 stupňů dozlatova. Pár minut před dopečením potřete celý pletenec rozpuštěným máslem. Po vychladnutí pocukrujte a podávejte. Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce

Zdroj: Víkendové pečení