NejRecept.cz Dezerty Bábovky Ořechovo-mrkvová báboka
Ořechovo-mrkvová báboka
Recept Ořechovo-mrkvová báboka
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Víkendové pečení

Bábovka je krásně vláčná, plná ořechů a skvěle se k ní hodí třeba bílý jogurt. A jak už je z názvu patrné, v bábovce je větší množství mých oblíbených vlašských ořechů, kterými jsem zčásti nahradila mouku. Klidně ale použijte jako náhradu lískové oříšky.

NejLucka NejLucka    ·   27.7.2016

Ořechovo-mrkvová báboka

Bábovka je krásně vláčná, plná ořechů a skvěle se k ní hodí třeba bílý jogurt. A jak už je z názvu patrné, v bábovce je větší množství mých oblíbených vlašských ořechů, kterými jsem zčásti nahradila mouku. Klidně ale použijte jako náhradu lískové oříšky.

Suroviny

Na menší bábovku si připravte (cca 20 x 9 cm):

100 g
jemně mletých vlašských ořechů
110 g
polohrubé mouky
1 lžička
prášku do pečiva
1 lžička
jedlé sody
1 lžička
skořice
špetka
soli
2 ks
vejce
70 g
třtinového cukru
80 ml
rostlinného oleje
80 ml
jablečného pyré, neslazeného
200 g
jemně strouhané mrkve
hrst
rozinek (nemusí být)
Postup receptu
Vytisknout
  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte a vysypte. Nebo použijte na vymazání směs mouky, oleje a tuku - viz. můj tip v dolní části příspěvku.
  2. V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Za pomalého šlehání přidejte olej a jablečné pyré. Přisypte moučnou směs a mleté ořechy, nakonec vmíchejte strouhanou mrkev. Pokud máte rádi, můžete přidat rozinky.
  4. Směs vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Zhruba po 25-30 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte. Ověřte špejlí, zda je bábovka propečená.
  5. Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
  6. TIP - Směs na vymazání formy
    2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce ztuženého tuku (změklého)
    Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití. 

Zdroj: Víkendové pečení

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář