NejRecept.cz Maso Mleté maso Masové kuličky Originální Ikea masové kuličky z jednoho hrnce.
Originální Ikea masové kuličky z jednoho hrnce.
Recept Originální Ikea masové kuličky z jednoho hrnce.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Když jsem poprvé ochutnala masové kuličky z Ikea, hned jsem věděla, že je musím zkusit udělat i doma. S tímto receptem se mi podařily hned napoprvé a můžu říct, že chuťově byly stejné, ne-li lepší, než ty koupené.

siky.silvia siky.silvia    ·   7.10.2024

Originální Ikea masové kuličky z jednoho hrnce.

Když jsem poprvé ochutnala masové kuličky z Ikea, hned jsem věděla, že je musím zkusit udělat i doma. S tímto receptem se mi podařily hned napoprvé a můžu říct, že chuťově byly stejné, ne-li lepší, než ty koupené.

25 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny

Masové kuličky

600 g
mleté maso (vepřové a hovězí)
1 ks
cibule
1 stroužek
česnek
1 ks
vejce
podle chuti
sůl
podle chuti
mletý pepř
podle potřeby
petrželová nať

Omáčka

50 g
máslo
50 g
hladká mouka
300 ml
zeleninový vývar
250 ml
smetana ke šlehání
2 lžíce
sójová omáčka
1 lžíce
dijonská hořčice
podle chuti
mletý pepř
podle chuti
cukr
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření

Masové kuličky jsou klasikou české kuchyně. Místo tradiční rajčatové omáčky jsem k nim ale připravila krémovou, která se podává i v obchodech Ikea a zaručuje dokonalý chuťový požitek. Recept je jednoduchý a kromě běžné přílohy v podobě rýže nebo brambor můžete k pokrmu podávat i zeleninový salát.

  1. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, orestujeme a smícháme s mletým masem, prolisovaným stroužkem česneku, vejcem, solí, mletým pepřem a nasekanou petrželovou natí.
  2. Ze směsi vytvarujeme kuličky, které vložíme do nepřilnavé vyšší pánve. Pokud chceme, můžeme ji vymazat máslem nebo olejem. Pánev přikryjeme poklicí a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 35 minut.
  3. Po upečení kuličky vyjmeme a do pánve s výpekem přidáme máslo, mouku a mícháme přibližně 2 minuty. Zalijeme vývarem a důkladně promícháme metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Přivedeme k varu, přidáme smetanu, sójovou omáčku, hořčici a dochutíme pepřem a cukrem.
  4. Omáčku necháme přejít varem, vložíme do ní kuličky a krátce povaříme.
  5. Kuličky podáváme s rýží, bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář