Originální TIRAMISU v pohárech

Kdo by neznal Tiramisu, tento jedinečný italský dezert. Tentokrát jsem se rozhodla udělat ho podle odborníka z italské relace S Italem v kuchyni. Nesehnala jsem sice piškoty Savoiardi, tak jsem použila klasické. Musím se přiznat, že toho amaretto jsem tam šoupla o trochu víc :) K tomu, že se používají do tohoto dezertu syrová vejce, žádné námitky nemám, je třeba používat čerstvé suroviny a vyhnout se špíně ze skořápky, proto vajíčka důkladně omyjte a osušte. A ať vás ani nenapadne vyměnit mascarpone za pomazánkové máslo, je to přísně zakázáno!!! :) Autor: Adkas

Recept Originální TIRAMISU v pohárech

Suroviny

5 ksvejce
5 PLkr. cukr
500 gmascarpone
2 PLmletá káva
200 mlvařící voda
dle potřebySavoiardi piškoty
2-3 panákyamaretto
špetkasoli
kakao na posypání

Postup přípravy

  1. Nejdříve uvaříme kávu, kterou necháme vychladnout. 2 PL mleté kávy zalijeme 200 ml vroucí vody.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Před dalším použitím scedíme a ochutíme Amarettem.
  3. Bílky a žloutky oddělíme. Do žloutků přidáme cukr a šleháme mixérem na nejnižších otáčkách, dokud se cukr nerozpustí a žloutky jsou pěkně do pěny nadýchané. Přidáme mascarpone a jemně, ručně krouživými pohyby jemně otáčíme, dokud se mascarpone nespojí se žloutky. Zde bych chtěla poznamenat, že mascarpone NIKDY nešleháme mixérem. Při šlehání mixérem mascarpone zřídne.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhé pěny. Dobře vyšlehané bílky přidáme do žloutkové hmoty s mascarpone a opět, jemně ručně vmícháme a spojíme. Buďte trpěliví, výsledek stojí určitě za to :)
  5. Můžeme začít vrstvit do vhodné mísy nebo do poháru. Na dno uložíme piškoty, které jsme předem namočili do kávy s Amarettem. Máčíme pouze tu část piškoty, která je posypaná cukrem. Na piškoty navrstvíme krém, opět naskládáme piškoty a znovu krém. Vrch posypeme kakaem (posypeme přes síto, vypadá to hezčí).Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  6. Nejdříve jsem dělala tiramisu na plech, pak jsem přemýšlela, co se zbylým krémem, tak jsem vytáhla poháry a plnila ty a musím říci, že v pohárech se mi tento dezert líbí mnohem víc.

Můj blog: Adkas-tastyfood