NejRecept.cz Část dne Oběd Ostrokyselá polévka jako z pravé čínské restaurace. Díky tomuto receptu ji zvládnete připravit i doma.
Ostrokyselá polévka jako z pravé čínské restaurace. Díky tomuto receptu ji zvládnete připravit i doma.
Ostrokyselá polévka jako z pravé čínské restaurace. Díky tomuto receptu ji zvládnete připravit i doma.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Ivana Reisingerová

Ostrokyselá polévka je tradiční čínský pokrm, který připravuji pravidelně. Na první pohled se může zdát komplikovaná, ale jakmile máte připravené všechny suroviny a správný recept, celý proces je ve skutečnosti velmi jednoduchý. Hoďte proto obavy za hlavu a vyzkoušejte si ji připravit i vy. Autor: Ivana Reisingerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   1.2.2025

Ostrokyselá polévka jako z pravé čínské restaurace. Díky tomuto receptu ji zvládnete připravit i doma.

Ostrokyselá polévka je tradiční čínský pokrm, který připravuji pravidelně. Na první pohled se může zdát komplikovaná, ale jakmile máte připravené všechny suroviny a správný recept, celý proces je ve skutečnosti velmi jednoduchý. Hoďte proto obavy za hlavu a vyzkoušejte si ji připravit i vy. Autor: Ivana Reisingerová

30 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny
2 ks
kuřecí prsa
2 ks
mrkev
4 ks
shiitake
8 ks
jidášovo ucho
200 g
neochucené tofu
hrst
bambusové výhonky
2 ks
lahůdková cibulka
2 l
vývar
3 lžíce
světlá sójová omáčka
2 lžíce
tmavá sójová omáčka
3 lžíce
vinný ocet
1/2 lžíce
cukr
1 lžíce
mletý bílý pepř
2 ks
chilli papričky
podle potřeby
škrob
podle potřeby
voda
3 ks
vejce
podle chuti
sůl
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření

Verzí ostrokyselé polévky existuje nespočet. Jednotlivé recepty se proto mohou mírně lišit zejména v použitých surovinách. Já jsem za poslední roky vyzkoušela několik variant, a právě tento recept se mi osvědčil nejvíce. Proto se k němu ráda vracím.

  1. Jako první namočíme jidášovo ucho do vody, ideálně alespoň na dvě hodiny. Mezitím očistíme cibulku a nakrájíme ji na kolečka (bílou i zelenou část). Tofu nakrájíme na menší kostky a kuřecí prsa na proužky.
  2. Do hrnce nalijeme vývar a přivedeme ho k varu. Jakmile začne vřít, vložíme do něj kuřecí maso a přidáme obě sójové omáčky, vinný ocet, cukr, mletý bílý pepř a mrkev a houby nakrájené na nudličky. Vše vaříme na středním plamenu přibližně 10 minut.
  3. Do polévky poté přidáme tofu, bambusové výhonky a chilli papričky (pokud nemáte rádi pálivá jídla, můžete je vynechat) a vaříme 5 minut. Poté do hrnce přidáme ještě bílou část cibulky a zahustíme směsí vody a škrobu, kterou jsme si připravili v menší misce.
  4. Polévku vaříme další 3 minuty a poté do ní přilijeme rozšlehaná vejce. Vše důkladně promícháme, osolíme, krátce povaříme a můžeme podávat.

Ostrokyselou polévku před servírováním ozdobte zelenou částí cibulky, která vám zbyla. Ta jí dodá velmi příjemnou chuť. Při zahušťování polévky si dejte pozor, abyste nepoužili mnoho škrobu. Ostrokyselá polévka by totiž neměla být příliš hustá.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář