NejRecept.cz Dezerty Moučníky Osvěžující citrónové řezy se šlehačkou
Osvěžující citrónové řezy se šlehačkou
Recept Osvěžující citrónové řezy se šlehačkou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Jaja79    ·   24.2.2016

Osvěžující citrónové řezy se šlehačkou

Osvěžující citrónové řezy se šlehačkou. Na pohled vypadají velmi složitě, ale jsou zcela jednoduché. Výborné na léto, ale ani teď bych jimi nepohrdla. Pokud máte rádi krémové zákusky, určitě si pochutnáte nejen na jednom kousku. Můj manžel tyto řezy miluje, nejraději by si položil před sebe celý plech a lžičkou všechno snědl. Autor: Jaja

35 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

3 ks
vejce
3 lžíce
kr. cukr
4 lžíce
polohrubá mouka
1 lžíce
olej
1 lžíce
studená voda
1 lžička
vanilková esence
1 ks
citron - kůra
jahodový džem na potření

Krém:

400 ml
mléka
4 lžíce
kr. cukr
2 ks
žloutky
50 g
škrob
2 lžíce
citronová šťáva
1 ks
citron - kůra
50 g
máslo
3 g
želatina

Smetanová vrstva:

250 g
smetanový sýr
100 ml
smetana ke šlehání
3 g
želatina
cukr dle chuti

Vrch:

150 ml
smetany ana šlehání
3 lžíce
moučkový cukr
strouhaná čokoláda na ozdobu
Postup receptu
Vytisknout
  1. Bílky vyšleháme do tuhé pěny, přidáme cukr a šleháme, dokud dostaneme lesklou pěnu. Pak přidáváme jeden žloutek po druhém a mixérem spojíme. Přidáme olej a vodu. Vařečkou přimícháme mouku smíchanou s citronovou kůrou a celé těsto ochutíme vanilkovou esencí.
  2. Navrstvíme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 25 - 30 minut. Po vychladnutí ho překrojíme na polovinu a spojíme džemem.
  3. Smetanový sýr utřeme s cukrem. V druhé misce vyšleháme šlehačku do tuhé pěny a vařečkou přimícháme smetanový sýr s cukrem. V malé misce připravíme želatinu podle návodu na obalu a přidáme ji k smetanovému základu. Smetanovou vrstvu dáme na marmeládou slepené těsto a pěkně uhladíme. Odložíme do lednice a připravíme další vrstvu.
  4. Mléko ohřejeme, přidáme citronovou kůru a necháme přejít varem. Odstavíme. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme škrob a přidáme trochu ohřátého mléka. Promícháme a celé to vylijeme do horkého mléka s citrónovou kůrou. Na mírném ohni vaříme, dokud hmota nezhnustne. Hustou hmotu odstavíme, přidáme citrónovou šťávu, pak máslo a nabobtnalou želatinu. Promícháme a necháme mírně vychladnout.
  5. Na smetanovou vrstvu navrstvíme krém a pěkně uhladíme. Na vrch navrstvíme šlehačku s cukrem a celý koláč posypeme strouhanou čokoládou.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář