NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Osvěžující tvarohové řezy podle lžícového receptu.
Osvěžující tvarohové řezy podle lžícového receptu.
Osvěžující tvarohové řezy podle lžícového receptu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Tento dezert určitě znáte s oranžovou želatinovou vrstvou navrchu. Tentokrát jsem tuto pomerančovou vrstvu vyměnila za jahodovou, která dodala tvarohu opravdu skvělou chuť. Jahody jsem měla z mrazáku, z minulého roku z mé zahrady, a čekaly právě na tuto příležitost dostat se do sladkého dezertu. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   1.4.2025

Osvěžující tvarohové řezy podle lžícového receptu.

Tento dezert určitě znáte s oranžovou želatinovou vrstvou navrchu. Tentokrát jsem tuto pomerančovou vrstvu vyměnila za jahodovou, která dodala tvarohu opravdu skvělou chuť. Jahody jsem měla z mrazáku, z minulého roku z mé zahrady, a čekaly právě na tuto příležitost dostat se do sladkého dezertu. Autor: Karambola

55 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

5 ks
vejce
5 lžic
krupicový cukr
5 lžic
olej
5 lžic
polohrubá mouka
2 lžíce
kakao
1 bal.
prášek do pečiva

Tvarohová vrstva:

500 g
hrudkovitý tvaroh
500 g
jemný tvaroh
200 g
smetana ke šlehání
200 g
zakysaná smetana
5 lžic
moučkový cukr

Vrch:

500 g
jahody
200 ml
voda
podle potřeby
voda
80 g
Zlatý klas nebo vanilkový pudink
3 lžíce
krupicový cukr
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Jednoduchý a přitom tak dobrý dezert. Hotový bude téměř okamžitě, přičemž stejnou rychlostí zmizí ze stolu. Kromě skvělé chuti potěší i pěkným vzhledem, díky kterému je jako stvořený i na svátky, například na blížící se Velikonoce.

  1. Celá vejce vyšleháme s cukrem do tuhé pěny, postupně zašleháme olej a následně už jen ručně přimícháme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Připravené těsto naneseme na plech s pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů po dobu 20 minut. Upečené těsto překlopíme, stáhneme pečicí papír a necháme vychladnout.
  2. Hrudkovitý tvaroh spolu se smetanou ke šlehání krátce promixujeme tyčovým mixérem, přidáme jemný tvaroh, zakysanou smetanu a celé to ještě osladíme cukrem. Promícháme a připravenou tvarohovou hmotu navrstvíme na těsto. Pěkně uhladíme a odložíme do lednice, než připravíme jahodovou vrstvu.
  3. Jahody dáme do hrnce, přidáme vodu, cukr a necháme chvíli podusit. Následně celou hmotu rozmixujeme a doplníme vodu tak, abychom získali celkový objem 1,5 l. Do této hmoty přidáme Zlatý klas nebo vanilkový pudink, který jsme rozmíchali v minimálním množství studené vody, aby nevznikly hrudky. Uvaříme hustou hmotu, kterou když začne vřít, odstavíme a necháme chvíli chladnout.
  4. Ještě teplou hmotu naneseme pomocí naběračky na tvarohovou vrstvu a necháme takto chladnout. Hmota nemá být úplně ztuhlá, ale má být tuhá, aby se nelila.
  5. Ztuhlé nakrájíme na řezy a podáváme.

Já dezert krájím na menší řezy, aby se dal dobře jíst. Vy ho však můžete klidně nakrájet i na větší kousky. Je to na vás. Máte chuť spíš na něco čokoládového? Vyzkoušejte tyto extra tvarohové Míša řezy s čokoládou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář